Pozantı Kongresi’nin 103. Yılı Kutlandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana'nın Pozantı ilçesine gelişi ve Pozantı Kongresi'nin 103’üncü yıldönümü törenle kutlandı.

Gündem Yayın: 06 Ağustos 2023 - Pazar - Güncelleme: 06.08.2023 13:00:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Mustafa Kemal Atatürk’ün meclis başkanı sıfatıyla katıldığı ilk ve tek kongre olan Pozantı Kongresi’nin 103’üncü yıldönümü nedeniyle düzenlenen törene Pozantı Kaymakamı Fatih Karamahmut, Belediye Başkanı Mustafa Çay, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mehmet Nuri Dilek, İlçe Emniyet Müdürü Kahraman Özkeskin, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluş başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Sabah 09.30’da Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başlayan kutlama programı, daha sonra tarihi istasyon alanında temsili treni karşılama töreni ile devam eti. İstasyon alanında hazırlanan platformda Mustafa Kemal Atatürk’ün 103 yıl önce Pozantı Kongresi'nde yaptığı konuşma, okundu.

Burada bir konuşma yapan Kaymakam Fatih Karamahmut ise özetle, " Anadolulunun düşman işgalinden kurtarılmasında Pozantı ve Pozantılı ecdadımız çok önemli bir rol oynamıştır. Anadolu toprakları peyderpey işgal edilmeye başladığında, ilk günden itibaren milletimiz Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde işgallere karşı tepkisini göstermiş, direnişlere başlamıştır. Kurtuluş savaşı sırasında yapılan Erzurum, Sivas ve Pozantı gibi kongreler, milletimizin makûs talihini yenmesinde, kendine vurulmaya çalışılan zincirleri kırmasında büyük önem arz etmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı Mustafa Kemal Paşa 5 Ağustos 1920 tarihinde Güney cephesini ziyaret etmek ve Milli mücadeleyi güçlendirmek amacıyla, Pozantı'ya gelerek burada Pozantı kongresini yapmıştır. Bu kongre ile birlikte Pozantı ilçemiz 5 Ağustos 1920 den 5 Ocak 1922'ye kadar Adana'nın vilayet merkezi olmuştur. 5 Ağustos 1920 tarihinde gerçekleştirilen Pozantı Kongresi; başta Adana ve güney bölgemiz olmak üzere memleketin düşman işgalinden kurtuluşunda adeta lokomotif görevi üstlenmiştir. Bütün Çukurova ve çevresi burada alınan önemli ve etkili kararlar neticesinde işgalden kurtarılmıştır. Pozantı kongresi yeni nesillere büyük ve önemli bir miras olarak kalacak olup, bütün Adana ve Pozantı için gurur, sevinç ve övünç kaynağı olmaya devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle konuşmamı noktalarken, başta cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyor sizleri sevgi ve muhabbetle selamlıyorum  " dedi.

 

Konuşmaların ardından Kaymakam Fatih Karamahmut ve Belediye Başkanı Mustafa Çay Pozantı Kongresi rölyefine çiçek sundu.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.