AV. ÖZER: "YAVAŞ YAVAŞ ÖLÜYORUZ"
Adana Çöplük Değildir Platformu Üyeleri’nden hükümete çağrı...
Geçtiğimiz 9 Temmuz’da Sarıçam Çöplük alanında toplanıp basın toplantısı yapacaklarını ancak Valiliğin, sakıncalı gördüğü diğer yürüyüş ve toplantılar için yasak getirmesi üzerine kendilerinin ancak bugün açıklama yapabildiklerini ifade eden ‘Adana Çöplük Değildir Platformu” üyeleri Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde (ÇGC) basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundular.
Sarıçam Çöplüğü ile ilgili olarak, çöplük sorununun etkileri, yapılması gerekenler ve çözüm önerileriyle sorunun çözümüne ilişkin yapacakları eylem takvimi hakkında bilgiler veren Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Yusuf Özer, “Kokudan burnumuzun direği sızlıyor. Çöplük, bizi yavaş yavaş öldürüyor” diyerek tepkisini dile getirdi.
Basın toplantısında, Avşarlar Derneği Başkanı Veli Uçuk, Çukurova Yörük Türkmen Federasyonu Başkanı Mehmet Yıldırım, Gültepe Mahalle Muhtarı Canan Kurt, Yıldırım Beyazıt Mahalle Muhtarı Cengiz Tutar, Sarıçam Yörükleri Derneği Başkanı Orhan Göbekli, Kayalıbağ Mahalle Muhtarı Ali Coşkun Özkan ve Dünya Genç İş İnsanları Dernek Başkanı Bilal Abeşgür de hazır bulundu.
“ÇÖPLÜKTE YAŞAMAYA ALIŞTIRILIYORUZ”
Çöplüğün insan ve çevreye zararlarının, deprem gibi, elektrik çarpması gibi ani olmadığını iddia eden Av. Özer, çöplüğün insanı yavaş yavaş bitirdiğini belirtti. Çöplüğün kanser hastası yaptığını da ifade eden Av. Özer, “Zararı zamana yayarak bitiriyor ve yöneticilerimiz bunu dikkate almıyor. Diğer bir sebep ise, çöplüğe karşı gösterilen tepkiler, kitleler halinde, etkili ve sürekli bir tepki niteliğinde değil. Maalesef tepkilerimiz anlık ve gececi nitelikte olduğundan hemen unutuluyor. Birkaç kişi ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisi niteliğinde görülüyor. Geniş katılımlı ve sistemli bir halk tepkisi olmadığından ‘çöplükte yaşamaya alıştırılıyoruz’” diyerek, Adana’nın ve Sarıçam’ın bunu hak etmediğini söyledi.
“2042’YE KADAR MAHKUMUZ”
Sarıçam Çöplüğü etrafındaki 25 bin konutta yaklaşık 250 bin kişinin yaşadığına dikkat çeken Av. Özer, çöplüğün çok yakınlarında Alparslan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, şehir stadı ve yurt olduğunu belirterek, “Maalesef 2042 yılına kadar bu kokuya mahkum olacağız. Sorunu büyükşehir belediyesi çözemiyor” diyerek, sorunun ancak devlet tarafından giderilebileceğini kaydetti.
Devletin Çukurova Havalimanı’nı, Marmaray’ı, büyük köprüler ve barajları yaptığına işaret eden Av. Yusuf Özer, bunların yanında Sarıçam Çöplüğünün kaldırılmasının hiçbir şey olduğunu ifade etti.
Adana Büyükşehir Belediyesi’nin 2008 yılında katı atık bertaraf tesisi kurup işletmek üzere bin 880 dönümlük alanı bedelsiz olarak 30 yıllığına ITC firmasına verdiğini hatırlatan Av. Özer, tesisin kullanıldığı alanın 300 dönümü geçmediğine işaret etti. ITC firmasının yabancı ortaklı dev bir şirket olduğunun altını çizen Av. Özer, “Benzer sözleşmelerde 10 yıl, ya da en fazla 20 yıl iken burada 30 yıllığına verilmesi, ton başına büyükşehirin 4,5 USD bedel ödemesi, çöpün ayrıştırılmasından ortaya çıkan metan gazından elektrik üretip devlete satması ve bu enerjiden belediyenin pay almaması, 30 yıllık sürenin de geçici kabul tarihi olan 05.11.2011 tarihinde başlatılması dikkat çekicidir” şeklinde açıklamalarda bulunarak, tüm bu süreçler ve gerçekler karşısında maalesef yerel ve merkezi yöneticilerin bu güne kadar sessiz kalmayı tercih ettiğine vurgu yaptı.
“ÇÖPLÜK, ADANA’NIN ÖNÜNDE EN BÜYÜK ENGEL”
Çöplüğün kaldırıldığında, bu alana daha önce vahşi depolama alanı olduğu için çok katlı betonarme yapılar yapılamayacak. Burası bin 880 dönümlük tek parça büyük bir alan. Türkiye’nin en büyük ‘Millet Parkı’ yapılarak, hemen etrafındaki, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve yeni stadyum nedeni ile park içine ‘Uzay Merkezi’ yapılabileceğini belirten Av. Yusuf Özer, “Bu yerin yüksekliği, Torosların havasını hemen doğrudan alması ve baraj gölüne yakınlığı sebebi ile Türkiye’nin en büyük ‘Millet Parkı’ içindeki yürüyüş ve koşu parkurları ile antrenman ve çeşitli etkinlikler için merkez olacaktır. Sadece Sarıçam için değil, Adana’daki tüm emeklilerin vakit geçireceği ‘Millet Kıraathanesi’nin de olacağı böyle bir Sarıçam’a, Türkiye’den ve dünyadan saygın oteller ve markalar gelecek ve bu sayede Adana’nın istihdam oranı artacaktır. Böylesine bir dönüşüm Sarıçam için, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan seviyesini arttırarak adeta ‘Süper Lige’ çıkaracaktır” şeklinde önerilerde bulunarak, ‘Çöplük kalksın, Sarıçam kalkınsın’ dedi.
“STK’LAR DESTEK VERMELİ”
Daha sonra Avşarlar Derneği Başkanı Veli Uçuk da söz alarak, Sarıçam Çöplüğü konusunda görüşlerini açıkladı. Çöplük sorununun sadece Sarıçam’ın olmadığını belirten Başkan Uçuk, “Kentteki tüm STK’lar destek olmalı. Ayrıca, Çevre Bakanlığımız, ilgili firmaya başka bir yer göstererek bu sorunu çözebilir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu konuya duyarlı olacağından eminim” dedi.
“SAĞLIĞIMIZ İÇİN KALDIRILSIN”
Geçmiş dönem kent yöneticilerinin bir plan yapılmadan çöplük tesisinin kurulmasına izin verdiğine dikkat çeken Yıldırım Beyaz Mahalle Muhtarı Cengiz Tutar da, “Bu sorun Yüreğir’i de, Gazipaşa’yı da olumsuz etkiliyor. Çöp araçlarının geçtiği güzergah üzerindeki mahalle sakinleri, dökülen atıklardan muzdarip” diyerek, çöplüğün kaldırılmasının sağlıkları için ana talepleri olduğunu dile getirdi.
Gültepe Mahalle Muhtarı Canan Kurt ise, çöp araçlarından dökülen pis sularından rahatsız olduklarını ifade etti. Çöplük alanının, bin 250 metrekare yakınına kadar konutların yapılamayacağını iddia eden Muhtar Kurt, “Bu mesafeden daha yakın binalar mevcut. Çöplüğün kaldırılarak çocuklarımızın sağlıklı büyümesini istiyoruz” diyerek yetkililere seslendi. • kaynak: egemengzt.com