Ayhan Barut'tan açıklanan buğday taban fiyatına sert tepki
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) tarafından buğdayda açıklanan ton başına 8 bin 250 liralık fiyatı sert sözlerle eleştirdi.
Buğday üretim maliyetinin tonda 8 bin lirayı geçtiğine dikkat çeken Barut, "Buğday üretim maliyeti ortadayken, bu kadar yüksek enflasyon, artan döviz kurları ve fahiş zamlar varken, çiftçi niye zararına ürün satmak zorunda bırakılıyor? Çiftçinin zararını şimdi kim karşılayacak, hakkını kim verecek? Yazıklar olsun. Bu karar acilen revize edilip düzeltilmelidir. Buğday fiyatı en az 10 lira olmalı, artı 1 lira prim tüm üreticilere verilmelidir" dedi.
"ÇİFTÇİMİZİN EMEĞİNİ ÇALDILAR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TMO tarafından yapılacak buğday alım fiyatını ton başına 8.250 TL, primi de ton başına 1000 TL olarak duyurdu. Açıklanan buğday taban fiyatı üreticilerin tepkisini çekti. Buğdayın ton başına çiftçiye maliyetinin 8 bin lirayı geçtiğine dikkat çeken CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "Mazottan gübreye, tohumdan zirai ilaca kadar tüm üretim maliyetleri katlanarak arttı. Kilogramda maliyeti 8 lira olan çiftçinin, buğdayını en az 10 liraya satması gerekiyordu ku biraz eli rahatlasın. Ancak açıkladıkları taban fiyatı çiftçiye bir darbe daha vurdu. Alınteriyle bereketli toprakları işleyen çiftçinin emeğini çaldılar" diye konuştu.
"KARARI DÜZELTİN"
AKP iktidarının son 20 yılda 90 milyon tona yakın buğday ithal ederek 25 milyar dolardan fazla parayı yabancı ülkelere verdiğini anımsatan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Bunlarin yerli ve millilikleri sadece dillerinde. Gerçekte durum aynen söylediğimiz gibidir, bunlar ithalat sevdalısıdır. Türkiye'nin en erken buğdayını 15 Mayıs tarihi itibariyle yetiştirip hasat eden Çukurova çiftçisi, borç harç içinde ürettiği ürününü 6 liradan satmak zorunda kaldı. Günlerce bağırıp çağırdık, 'Buğday alım fiyatını açıklayın' diye. Kimsenin sesi soluğu çıkmadı. Olan Çukurovalı buğday üreticisine oldu. Erken hasat yapan Çukurovalı buğday üreticilerinin günahı nedir? Buğdayını günler önce hasat edip çok büyük kısmını tüccara satmak zorunda kaldı. Bu çiftçilerimizin zararını kim karşılayacak? Buğday ülkemiz açısından stratejik önemdedir ve üretiminin artması şarttır. Açıklanan bu taban fiyatıyla üretici tarlaya ekim yapmaz. Gelin yol yakınken, vakit varken açıklanan fiyatları revize edip düzeltin. Buğday taban fiyatı kilogramda en az 10 lira olmalı, artı 1 lira prim tüm üreticilere verilmelidir."