Baran Arslan’dan ‘Zamana Yazgı’
Adana kültür, sanat ve edebiyat dünyasının üretken ismi eğitimci, yazar Baran Arslan’ın son öykü kitabı Zamana Yazgı, Papirüs Yayınları tarafından yayımlandı.
2001 yılında yayımlanan ilk romanı Fotoğraf Hırsızı’ndaki aynı heyecanını koruyan Baran Arslan öykülerini bir araya getirdiği Ekmek Arası Lagos kitabıyla da büyük beğeni toplamıştı. On altı öykünün yer aldığı kitapta mekân, zaman, kişi, olay ve durumlar; aşk, ölüm, yaşam, zaman, kayboluş, varoluş gibi felsefi temalarla anlatılıyor. Kitap, Zamansız İstasyon, Zamansız Saatler, Donuk Zaman, Kayıp Zamanlar, Ölüm Yaşam Zaman gibi öykü başlıklarıyla insanın yaşam ve ölüm arasında sıkışıp kaldığı, umudunu koruduğu hallerine ilişkin yazgılarını içeriyor.
Zamana Yazgı, ünlü filozof Emmanuel Levinas’ın Tanrı, Ölüm ve Zaman adlı eserinden bir alıntıyla başlıyor: Zaman saf umuttur. Umudun doğum yeri de burasıdır. İnsanın ve emeğin meta olmadığı tamamlanmış bir dünya umudu. Umut ve ütopya; bunlar olmadan varlığı -yani insanlığı- gerçekleştiren faaliyet başlayamaz.
Kitabın arka kapak yazısı da merak uyandırıcı nitelikte: Neler neler yaşamadım ki ortaya çıktığımdan beri. Kaç savaş gördüm, kaç aşka tanıklık ettim? Nice kahramanlar gördüm. Sancılı, tutkulu aşkların aracısı oldum. Ölümler, doğumlar, isyanlar, acılar yaşadım. Aşkın sazendesini, zamanın ve günahın ruhunu, zincirlenmiş ruhların yazgısını feleğin gemisinde taşıdım. Ölüyordu kentler. Kılıçlar geçiyordu ebedi seslerin içinden. Kalemler ve kılıçlar... Kılıç, kalemi kesmek istedi. Kardeşlikten kopanlarımız fermanlarımızı yazdı. Kılıç beni ortadan ikiye böldü, aktım, acıdım.
BARAN ARSLAN
Adana’da doğdu. 2001 yılında Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun oldu. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Felsefe Grubu Öğretmenliği Bölümü’nde Yüksek Lisans Eğitimini 2003 yılında tamamladı.
Varlık, Öykü Gazetesi, Yaşam Sanat, Tersakan Sanat, Edebiyat Nöbeti, Oggito gibi dergilerde öykü ve denemeleri yayımlandı.
2019 Yılı Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması’nda “Bir Mendil Niye Kanar?” adlı öyküsü mansiyon ödülü aldı.
Ötekilerin Gecesi adlı öyküsü 2022 yılında Emeğin Çukurova’sı adlı seçkide yer aldı. Zamansız İstasyon adlı öyküsü 2023 yılında Adana Sokakları Turunç Kokuyor adlı seçkide yer aldı.
Roman: Fotoğraf Hırsızı, KYD, 2020 Eylül
Öykü: Ekmek Arası Lagos, Mantis Yayınları, 2021 Şubat