BİLİMSEL DİŞ HEKİMLİĞİ 116 YAŞINDA
Dr. Dt. Hasan Boğa, Türkiye’de doğum oranının ciddi seviyede düşüş göstermesine rağmen; artan kontenjanların diş hekimi enflasyonu yaşanmasına sebep olduğunu söyledi.
22 Kasım Türk Diş Hekimliği Günü etkinlikleri Adana’da da kutlanmaya başladı. Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dr. Dt. Hasan Boğa, Türkiye’de doğum oranının ciddi seviyede düşüş göstermesine rağmen; artan kontenjanların diş hekimi enflasyonu yaşanmasına sebep olduğunu söyledi.
Atatürk Parkı’nda bir araya gelen Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Yoldaş, Adana Baro Başkanı Av. Volkan Böke ve YK Üyesi Av. Özgür Barış Telli, Adana Eczacı Odası Genel Sekreteri Ecz. Erdem Kızıltepe ve Sayman Ecz. M. Ceyhun Dalkır ile dişhekimleri Adana Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı’nı okudu.
MUVAZAALI İŞYERLERİNİN RUHSATLARI İPTAL EDİLMELİ
Dişçi Mekteb-i Aliyesi, Tıp Fakültesi bünyesinde 22 Kasım 1908 tarihinde açılmasına atfen her yıl 22 Kasım günü “Diş Hekimliği Günü”, aynı haftanın ise “Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlandığını belirten Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dr. Dt. Hasan Boğa, yaptığı konuşmada “Ülkemiz 116 yıl boyunca değerli hocalarımızın sayesinde büyük gelişmeler sağlanmış, teknolojinin gelişimiylede toplum sağlığını iyileştiren uygulamalar yaşama geçmiştir. Sağlık ağızda başlar sözü boşuna söylenmemiştir. Tüm beden sağlığının başlangıcı olan, ağız ve diş sağlığı konusunda toplumun bilinçlenmesi, ağız ve diş sağlığının korunması ve iyileştirilmesinde; diş hekiminin rolü büyüktür. Üzülerek söylemeliyim ki son zamanlarda muvazaalı muayenehane ve polikliniklerin açılması ile ciddi teşhis ve tedavi problemleri ortaya çıkmış, hasta takiplerinin yapılması olanaksız hale gelmiştir. İl Sağlık Müdürlükleri ve Diş Hekimleri Odalarının ortak organizasyonu ile bu tip yerlerin ruhsatlarının iptal edilmesi yönünde yetkilendirilmesi gerekmektedir.”
ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ALINMALI
Başkan Dr. Dt. Hasan Boğa, “Dikkatinizi çekmek istediğim diğer bir konu ise; ülkemizdeki doğum oranının ciddi seviyede düşüş göstermesine rağmen, artan kontenjanların ülkemizde diş hekimi enflasyonuna sebep olmasıdır. Yeni fakültelerin açılmaması, bazı fakültelerin birleştirilmesi ve kontenjanların insan gücü planlamasına göre yapılması bu enflasyonu önleyecek tedbirlerdendir. Diğer önemli bir husus da emekli diş hekimlerinin emekli aylıklarının çok düşük olmasıdır. Emekli diş hekimlerimizin maaşları; sağlık sektörünü ilgilendiren akademik odaların emeklilik şartlarının prim ve çalışma süreleri kamu ve özelde benzer uygulamalar içermelidir. Bilimi yakından takip eden, teknik ve sanatı birleştirerek özveri ile çalışan tüm diş hekimlerimizin 22 Kasım Diş Hekimliği Gününü kutluyorum.” diye konuştu.