ÇEVİK: “BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM, GIDA GÜVENİRLİĞİ AÇISINDAN STRATEJİK ÖNEME SAHİP”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Borsalar Konseyi Başkanı Hüseyin Çevik, son üç yılda bitkisel ve hayvansal üretiminin gıda güvenirliği açısından stratejik öneme sahip olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Gündem Yayın: 25 Mayıs 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 25.05.2024 16:08:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

HABER VE FOTOĞRAFLAR: HÜSEYİN AZAR

Hububat üretim ve ticaretinin değerlendirildiği kongre öncesi konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Borsalar Konseyi Başkanı Hüseyin Çevik, son üç yılda bitkisel ve hayvansal üretiminin gıda güvenirliği açısından stratejik öneme sahip olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

‘Ulusal Hububat Konseyi 2024 Mısır ve Buğday Kongresi” Sheraton Grand Adana Otel’de gerçekleştirildi.

Kongreye Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanı sıra Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Milletvekilleri Abdullah Doğru, Ahmet Zembilci, Bilal Bilici, ATB Başkanı Şahin Bilgiç, ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel ve çok sayıda davetli katıldı.

Son dönemde alınan kararların tarım için çok önemli olduğunu da vurgulayan Başkan Çevik, “Üretim planlaması, bitkisel üretimlik sözleşmesi, çiftçi kayıt sisteminin yönetmeliğinin değişmesi ve tarımsal üretimin daha sağlıklı bir zemine kavuşması için hızlıca uygulamaya geçmesi önem arz etmektedir. Bunun üzerine bütün sektör paydaşları olarak yoğunlaşarak alınan kararları en iyi şekilde ülke tarımına kazandırmamız gerekmektedir. Tarımda kendi kendine yetebilirliği hedef alan tarımsal üretimi sadece ekonomik değil, milli mesele olarak gören sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a sayın Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı Beye hassaten teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca tarımsal üretimin sürekliliği ve tarımsal ticaretin gelişmesi adına büyük önem taşıyan lisanslı depo sisteminin kurulması ve yaygınlaşmasında Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın kurulmasında altı bölgede ürün piyasası, aracı kurumların faaliyete geçmesine 365 oda ve borsalarımızla birlikte tarım sektörümüzün sorunlarını ve sıkıntılarını çözüme kavuşturulmasında büyük gayret gösteren Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanımız sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na da teşekkür etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Üretimden yana politika, üreticilere verilen hazine destekçileri yanında geçen yıl rekolte yüksekliğine bağlı olarak yaşanılan olağanüstü dönemde Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasayı regüla görevini en iyi şekilde yaparak üreticinin malının yerde kalmaması için çaba gösterdiğine vurgu yapan Çevik, “Bu yıl da hububat üretiminin sürdürülebilirliği için girdi maliyetleri dikkate alınarak desteklemeler ile buğday ve arpada verilen hazine desteği bu kapsamda artırılmalıdır. Birlikte biriken stok ve finans yükünün devlete kalmaması için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatları uluslararası piyasalarla paralellik arz etmelidir” diye konuşarak, ürün piyasaları değerlendirilmesinin de bu şekilde yapılmasını istedi.

“ÜRETİM, İHRACAT VE İÇERİDEKİ TÜKETİME GÖRE YAPILMALI”

Hububata dayalı mamullerde dış ticaret fazlası olan ülkede önemli miktarda stok fazlası makarnalık buğdayın ihraç edildiğini açıklayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Borsalar Konseyi Başkanı Hüseyin Çevik, “Güneydoğu Anadolu’da yüzde 70-75’lere varan bir makarnalık buğday ekilmektedir. Uygulamaya üretim planlaması ile makarnalık buğday üretiminin ihracatımız ve içerideki tüketimimize göre planlanma yapılması gerekmektedir. Makarnalık buğday ihracatı yerine mamul madde ihracatının yapılması çok önemlidir. İşlenecek makarnalık buğdayla ortaya çıkacak olan kepek ve çıkıntı gibi maddeler de yem sektörümüz için elzemdir. Ayrıca ülkemizin buğday üretiminin yüzde 70’i ekmeklik ve yüzde 10’u makarnalıktır. Un ihracatımız 4 milyon ton civarındadır. Makarna ihracatımız 1.5 milyon ton civarındadır. Bulgur ihracatımız 235 bin ton iken, 2023 ve 2024 yılı döneminde işleme izin belgesi kapsamında makarnalık buğday ithal edilmiştir. Ama 2023 yılı temmuz ayından bugüne kadar 6.5 milyon ton ekmeklik buğday ithal edilmiştir. Bu yıl buğday ekim alanının yüzde 5 veya yüzde 8 civarında artış tahminlerimiz var. Bu artış ise makarnalık ekimine kaymıştır. Mamul madde karşılığı ithal ettiğimiz ekmeklik buğdayın daha fazla üretimi için üreticiler teşvik edilmeli. Ekim alanları artırılmalıdır. Bitkisel üretimimizin su kaynaklarımız ve ülkemiz ihtiyacı gözetilerek tüketim, ihracat ve benzeri parametrelerle planlamalar yapılmalı. Ayrıca desteklemeler dünyayla rekabet edebileceğimiz düzeye çıkarılmalıdır” şeklinde konuşarak, ülkenin bereketli bir hasat dönemine girmesi ve çiftçilerin emeklerinin zayi olmamasını diledi.

TAŞPINAR: “MARDİN’DE DE KONGRE YAPILACAK”

Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar da ne kadar üretim yapılacağı, ne kadarının azaltılacağı, hangisinin destekleneceği ve buna göre bir plan, program çizecek olan analistlerin var olduğuna dikkat çekti. Taşpınar, ayrıca önümüzdeki süreçte Mardin’de de yine mayıs ayı içerisinde bu tür bir kongreyi yapmayı planladıklarını belirtti.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.