Deprem ihracatı kötü etkiledi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Adana Sanayi Odası'nda düzenlenen Adana İş Dünyası İstişare Toplantısı'na katılarak burada Kahramanmaraş ve Hatay merkezli yaşanan depremlerin ardından yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Ekonomi Yayın: 08 Mart 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 08.03.2023 17:16:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Kirişci, depremin yaşandığı 11 ilden gerçekleştirilen ihracatın yaklaşık 3 milyar dolardan 1 milyar 783 bin dolar seviyesine düştüğünü, gerilemenin yüzde 40 dolaylarında olduğunu söyledi. Kirişci, deprem illerinin toplam ihracattaki payının yüzde 15,5'ten yüzde 10'a düştüğünü, 3'te birlik azalmanın söz konusu olduğunu bildirdi. 

Kirişci, deprem illerinde tarım ve hayvancılıkla ilgili yaptıkları çalışmalara da değindi. Kirişci, 15 bin ton yem bitkisi dağıtıp 1,5 milyarlık yem desteği verdiklerini, destek ödemeleri de nakit yaptıklarını bildirdi. Kirişci, ülkemizin en büyük iş makinesi parkına sahip Devlet Su İşleri'nin 5 bin iş makinesi ve 15 bin çalışanla hizmet verdiğini kaydetti. 


SULTANSUYU BARAJINI DİP NOKTAYA KADAR BOŞALTTIK
Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, Adana Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütçü, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç'in yanı sıra çok sayıda iş insanının katıldığı toplantıda konuşan Bakan Kirişci, bölgedeki 110 baraj ve 30 gölette uzman ekiplerin incelemeleri sonrası hâlihazırda müdahaleyi gerektirecek acil duruma rastlanmadığını bildirdi. Devlet Su işleri'nin zararının 22 milyar lira dolayında olduğunu anımsatan Kirişci, şöyle konuştu: "Basınçlı sulama sistemlerinde vanayı açmadık. Bu sebeple basınçlı sulama sisteminin neresinde ne zarar var, bilemiyoruz. Sıklıkla gösteriliyor, bir ağaç ortadan ikiye bölünmüş ve ağacın yarısı 7 metre ileriye taşınmış. Bunun sulama şebekesine nasıl zarar verebileceğini tahmin edebilirsiniz. Bir tek Malatya Sultansuyu'nda bu var. Sultansuyu'nda suyu dip noktaya kadar iyice boşalttık. Çünkü devamında Karakaya ve ondan sonra da Atatürk Barajı var. Ve orada her hangi bir şekilde vatandaşımızı zarar ziyan görmesin diye bu suyu boşalttık. Diğerlerinde çatlaklar var ama bu çatlaklar tehlike oluşturabilecek boyutta değil. Onunla ilişkin çalışmaları başlattık oraların da tamiri yapılacak." 


Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ise, afetin yaralarını hep birlikte sarmak için el ele vererek çalışmaya devam ederken, "Çok yardım yapmalıyız " çağrısı yaptı. Kıvanç, "Önümüzdeki dönem en öncelikli konulardan biri bölgeyi terk eden vatandaşlarımızın geri dönmelerini sağlayacak destekleri hızlı şekilde yürürlüğe koyabilmek, bölgede ekonomiyi yeniden harekete geçirebilmek olmalıdır. Normalleşmeyi sağlamamız gereklidir." dedi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.