Depremzede çiftçinin kuraklık kaygısı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Diyarbakır’da depremzede çiftçilerin sorunlarını dinledi. Üreticiler, tarımsal sulama amaçlı kullanılan elektrik ücretlerinin yüksek olması ve kuraklıktan yakındı.

Siyaset Yayın: 01 Mart 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 01.03.2023 13:39:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Çiftçiler ayrıca depremzede üreticilerin banka hesaplarına yatırılan destekleme ödemelerine, bölgede elektrik dağıtım faaliyeti sürdüren dağım firması tarafından el konulmasına tepki gösterdi.

DEPREMİN TARIMA ETKİSİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, partisince görevlendirildiği Diyarbakır’da depremzede üreticilerin tarımsal alanda yaşadıkları sorunları yerinde tespit etti. 

GÜRER, SUR İLÇESİNDE ÇİFTÇİLERLE BİR ARAYA GELDİ 

CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik ve parti yöneticileriyle birlikte Sur ilçesinde buğday, arpa ve mercimek ekili alanları gezen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bağıvar mevkiinde depremzede üreticilerin sorunlarını dinledi. 

KURAKLIK ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKÜYOR 

Kuru  tarım yaptığını söyleyen  Çelebi Kahraman , kuraklığın olumsuz etkilerini yaşamaya başladıklarını belirterek, “Böyle giderse verim çok düşük olacak. Bu yıl neredeyse bölge yağış almadı, ne kar var ne de yağmur.Martta  yağış olmazsa sorun artar. Kurak geçen bu dönemde sulama yapamadığımız için ektiğimiz tohumlar topraktan yüzeye çıktı.Gelişemedi. Bu yıl verim düşük olacak. Sulu tarım yapılan alanlarda dönüm başına 500- 600 kilogram verim alınabiliyor ama kuru tarım yapılan yerlerde kuraklık nedeniyle verimin düşük olması ihtimali çok yüksek” dedi. 

DESTEKLEME ÖDEMELERİNE ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETİ EL KOYDU 

Bölgede, elektrik enerjisi kullanarak kuyudan çıkardığı suyla tarım yapan  Veysi Atik ise elektrik ücretlerindeki artıştan yakındı. Depremzede üreticilere ödenen destekleme ücretlerine Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.nin el koymasına da tepki gösteren üretici, “Elektrik şirketine olan elektrik borcumuz, kesintilerle bile kapanmıyor. Kazandığımız gübreye, ilaca, mazota veriyorum. Bu yıl 12 bin 500 liraya üst gübresi aldık” dedi. 

SÜNEYLE MÜCADELİYİ DE ÇİFTÇİ YAPIYOR 

Bölgede süne zararlısına karşı da ciddi miktarda ilaç ve mazot harcaması yaptıklarını söyleyen üretici, eskiden ücretsiz olarak Bakanlık tarafından yapılan süneyle mücadele çalışmalarının şimdi ise üretici tarafından yapılmasının üreticilerin maliyetlerin artmasına neden olduğunu belirtti. 

SİLVAN BARAJI 20 YILDIR BİTİRİLEMEDİ 

20 yıldır yapımı devam eden Silvan Barajının bir türlü tamamlanamamasını eleştiren  Çelebi Kahraman  “Baraj yapılmış olsaydı bu gün kuru tarım yapılan alanlarda baraj suyuyla sulu tarım yapılabilecekti ve kuraklıktan en az zararla etkilenecektik” dedi. 

KURAKLIK RİSKİ BÜYÜYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise kuru tarım yapılan alanlarda kuraklık sorununun, sulu tarım yapılan bölgelerde ise yüksek elektrik faturası ve destekleme ödemelerine elektrik dağıtım şirketi tarafından el konulmasının önemli bir sorun olarak dikkat çektiğini  söyledi.Gürer ülke genelinde bir kuraklık yaşanıyor.Ekim,kasım,Aralık aylarında geçen yıl ekim yapıldığı sürede beklenen kar ve yağmur olmadı.Ocak ayı kısmen iyi geçse de Şubat yine kuraktı.Mart ayı böyle geçerse Hububatta sorun artar.Mart ayı yağış olmazsa çok tarlaya biçerdöver giremez” diye konuştu.

YATIRIMLAR ZAMAMINDA TAMAMLANAMIYOR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ GAP bitirmekte geç kalındı.Öncelik olmalıydı. Bölgede Silvan Barajı tamamlanmış olsaydı, bölgede sulu tarım daha kolay bir şekilde yapılıyor olacaktı; dönüm başına 260 kilogram yerine 500 ila 800 kilogram arasında verim alınabilecekti. O nedenle Silvan Barajı bir an önce tamamlanmalı ve bölge çiftçilerini kullanımına sunulmalıdır” diye konuştu. 

TARIM, AKP’NİN İTHALAT ANLAYIŞINA KURBAN EDİLDİ 

Barajın 20 yıldır bitirilemiyor olmasına eleştiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Siyasi iktidar 20 yıldır barajın yapımını tamamlayamadı. Sulama suyu nedeniyle oluşan verim kaybını ne yazık ki görmüyorlar. Tarım, AKP döneminde siyasi iktidarın yurtdışından ithalat anlayışına kurban edildi. Bu süreç halen devam ediyor. Deprem, pandemi, kuraklık ve hepsinin yarattığı soruları görecek bir anlayışa ihtiyaç var” diye konuştu.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.