KULAK: “ADANA’YA KATMA DEĞER SUNMAYA GELİYORUM”

Adana’nın yetiştirdiği ender değerlerden ‘bizim bağın koruğu’ deyimine ‘çuk’ diye oturan bir isim olan Tarkan Kulak’ın önemli projelerini okuyacağınız söyleşimizi keyifle okuyacağınızı umuyoruz.

Yayın: 18 Nisan 2023 - Salı - Güncelleme: 18.04.2023 17:44:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 12 dk.
Google News

14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek T.B.M.M. 28. Dönem Milletvekili Seçiminde Memleket Partisi 1. Sıra Adana Adayı olan Tarkan Kulak, kente katma değer katmak, gençlere ufuk açmak ve yüksek teknoloji getirebilecek imkanı sağlayabilmek için aday olduğunu söyledi. Adana’nın gelişmesi için betonlaşmadan ziyade yüksek teknolojiyle hareket edebilecek hale getirebilmek için en doğru adresin Memleket Partisi olduğu için tercih ettiğini belirten Kulak, çocukların da Atatürk ilkeleri doğrultusunda eğitim almasını hedeflediklerini belirtti.

SÖYLEŞİ: HÜSEYİN AZAR

Siyasete girmeye nasıl karar verdiniz?

Milletvekili olmak istememdeki en önemli sebep, bu kente katma değer yaratacak, gençlere ufuk açacak, yüksek teknoloji getirebilecek imkânı sağlayabilmek. Adana’nın gelişmesi için betonlaşmadan ziyade, yüksek teknolojiyle hareket edebilecek hale getirebilmek amacıyla milletvekili adayı oldum.

Geleceğimiz olan çocuklar ve gençler için neler hedefliyorsunuz?

Çocukların, Atatürk ilkeleri doğrultusunda eğitim almasını hedefliyoruz. 100 çocuktan 1 çocuk üstün zekalı. Bu çocuklara da farklı eğitimler verilerek ülkeye kazandırılması gerekiyor. Bütün çocukların sağlıklı ortamda büyümesini hedefliyoruz. Gençlere de çok önem veriyoruz. Gençlerin boş zamanını değil, zamanı iyi kullanmasını öğretmeyi hedefliyoruz. Daha iyi şartlarda, daha iyi imkanlar sunmayı hedefliyoruz. En önemli konumuz, çocuklarımız ve gençlerimiz. Onlara sağlıklı, iyi bir yaşam verebilirsek bunun geri dönüşü yine insana olur.

“ORGANİK TARIMIN MERKEZİ OLABİLİRİZ”

Tarım kenti Adana için ne gibi projeleriniz var?

Bu süreçte tarımın, tarıma dayalı sanayinin, metal sanayinin, kimya sanayinin geliştirilebilmesi için de elimizden gelen her türlü gayreti sarf edeceğiz. Adana, dünyadaki üç ovadan bir tanesine sahip olan Çukurova, çok mümbit topraklara sahiptir. Hiçbir ilaç istemeden yetiştirilebilecek, organik tarımın merkezi haline getirilebilecek bir merkezdir.

“ÜRÜNLERİ KENDİ ÇEKİRDEĞİNDEN ÜRETİR HALE GELMELİYİZ”

Adana’nın tarımdami eski konumunu alabilmesi için başka neler yapılabilir?

Tarımda daha iyi politikalar uygulanması gerekiyor. Çiftçi ürettiği ürünü daha yüksek verimde üretebilmeli, daha çok çeşitlilik elde edebilmeli. Çiftçi, tohumunu ithal tohum olarak kullanmamalı. Kendi üniversitesinde, bilim ve teknoloji çatısı altında, kendi tohumunu üretmeli ve ürettiği tohumu hem ihraç etmeli, hem de kullanabilmeli. Tohumda da dışa bağımlılığı bitirmeliyiz, hibritten uzaklaşmalıyız artık. Bizim eskiden tüketmiş olduğumuz ürünleri kendi çekirdeğinden tekrar üretebilir hale getirmemiz gerekiyor.

Üniversite-Sanayi işbirliğinin daha güçlendirilmesi gerekiyor. Ara eleman problemi var, ara eleman probleminin ortadan kaldırılması için nitelikli personel yetiştirilmesi gerekiyor. Katma değer yaratacak ürünlerin merkezi haline getirilmesi lazım. İhracata yönelik bir takım iyileştirilmelerin yapılması ve Adana’yı her halükarda Orta Doğu’nun marketi haline getirmemiz gerekiyor. Üretimin merkezi olduğunuz zaman, insanlar ister istemez buraya geliyor. Komşu illere baktığınızda dünyanın en büyük halı fabrikalarının olduğunu gururla söyleyebiliyoruz. Adana’da da dünyanın en büyük başka bir şeyinin de olduğunu ve nitelikli olduğunu da söyleyebilmeliyiz.

“MONTAJ SANAYİNDEN ÇIKIP, ÜRETİM SANAYİNE GİRMELİYİZ”

Şakirpaşa Havaalanı konusunda ne düşünüyorsunuz?

Bunun yanında, bu şehirde kapanmak üzere olan bir havaalanı var. Havaalanının kapatılmadan özellikle Çukurova Üniversitesi ve Bilim Teknoloji Üniversitesi’ne Uzay ve Havacılık Fakültesi’ne devredilerek, buranın bir bilim üssü haline gelmesi ve bir Silokon Vadisi gibi değerlendirilmesini çok arzu ediyorum. Bütün uzay çalışmalarının, nano teknolojisi merkezi haline getirebiliriz. Aynı zamanda, Orta Doğu’daki uçakların bakım ve onarım merkezi haline getirebilirsek, dünya devi uçak motoru fabrikalarının, dünya devi uçak markalarının şubelerini açtırabilmeyi isteriz. Türkiye’nin orta gelir tuzağından kurtulması için yüksek teknolojik ürünlere ihtiyacı var. Şu anda kilogram başına 4 Euro olan ihracatımızı, biz ne zaman 40-50 Euro seviyesi çekersek Türkiye adından sıkça söz ettirilen, söz sahibi ülkeler arasına girer. Bizim montaj sanayisinden çıkıp, üretim sanayisine girmemiz gerekiyor. Kendi ürettiğimiz ürünlerin satış ve pazarını yaparsak Türkiye dünyada ilk 10 ülke arasına çok rahat girer. Bunu yapabilmenin bir takım metotları var. Bu metotların uygulanabilmesi için de siyasi erkin buna inanması gerekiyor.

“İŞSİZLİK SORUNUNU ÜRETEREK YENEBİLİRİZ”

Adana göç alan bir kent. İşsizlikte şampiyon sayılırız. Bunu tersine nasıl çevirebiliriz?

Teşvikte öncelikli komşu iller olduğu için nitelikli fabrikalarımız 4’üncü, 5’inci, 6’ıncı bölgeye teşvik önceliği olan illere gitti. Ondan dolayı Adana’daki fabrika sayımız azaldı. Adana’da işsizliğin düşük olmasının yegane sebebi, üretimden geçer. Bir de enflasyon var. Enflasyonun da mutlak suretle düşürülmesi gerekiyor. Çünkü bugün aldığınız bir ürünü yarın aynı fiyata alamıyorsunuz. Enflasyon hakikaten bir canavardır, korkulacak bir şeydir. Enflasyon, kanserli bir hücre gibidir ve mutlaka düşürülmesi gerekiyor. Bunun için hemen önlem alınması lazım.      

Bir zamanlar Yeşilçam’ın olmazsa olmazı olan Çukurova ve Adana’nın tanıtımı konusunda ve sanatta olan eksiklikleri nasıl giderilebilir?

Sinema 8. sanat olarak ismini yazdırmıştır. Adana’nın coğrafyası her şeye müsait. Biz bu coğrafya içerisinde 1 saat içinde kar bölgesine, 1 saat içinde deniz bölgesine çok rahat ulaşabiliyoruz ve tabiat ananın sunduğu her türlü nimet bu coğrafyada mevcut. Bunu en iyi şekilde değerlendirmemiz lazım. Adana, sanatın ve sporun başkentidir. Biz bunları biraz körelttik. Bizim sanat ve sporu canlandırmamız gerekiyor. Adana’dan bir sürü marka isim, bir sürü CEO’lar çıkmıştır. Buna benzer çok insanımız var. Bu insanları kaçırmadan burada nasıl faydalı hale getirebiliriz bunun hesabını yapmamız lazım.

Adana için başka projeleriniz nelerdir?

Öncelikle havaalanının kapatılmaması gerekiyor. Havaalanının üniversitelere bağlanması uzun vadede inanılmaz etkisini gösterecek. 10 yıl içerisinde Adana’nın bilimle, sanayiyle, uzay sanayiyle, uçak sanayiyle anılan bir merkez haline gelmesini çok arzu ederim.

Tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi önceliklerimizdir. Çiftçinin, üreticinin ve tüketicinin memnun edilmesi, ucuz gıdaya ulaştırılması Adana için çok önemli.

Sanatta Portakal Çiçeği Karnavalı yapılıyor. Muhteşem bir karnaval. Belki de dünyada çok az örneği olan bir karnaval. Bunları geliştirecek başka unsurlarda yapmamız lazım.

 

“BİNALARIN KİMLİĞİ OLMALI”

Türkiye’nin kâbusu deprem, Adana’da bu deprem bölgesinde. Binaların kimlik kartlarının oluşturulması ve bunların çiple takip edilmesi, sürekli denetimlerinin yapılması gerekiyor. Özellikle yeni inşa edilecek olan binaların dijital kimliklerinin oluşmasını çok arzu ediyorum. Sadece Adana özelinde değil, Türkiye deprem bölgesindeki tüm illere uygulanması gerekiyor.  

Bu uygulama hayata geçirilebilir mi?

Bu merkezi yönetim kanalıyla takip edilmesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın takip etmesi ve belediyeleri de zorunlu tutması gereken bir konu. Bundan kaçış yok. Binaların kontrol altında tutulması gerekiyor. İnsan yaşıyor. İnsan canının parasal karşılığı yoktur. Hiçbir para insanı geri getirmez. Onun için herkesin elini taşın altına koyması lazım. Bu modellemeyi en iyi Japonlar yapmıştır. Japonya seyahatimde özellikle bunlara baktım. Tüm binalar takip altında. Depremde bizim önceliğimiz olacak. Her şeyi bir tarafa bırakın, bir kere insan canı söz konusu. Çünkü deprem öldürmüyor, binalar öldürüyor biliyorsunuz.

 

“TATİL KÖYLERİ OLUŞTURULABİLİR”

Adana özelinde söylüyorum, Uzak Doğu’daki yalnız yaşayan, o kültüre alışık olan insanlar için bir takım tatil köylerinin burada yapılabilmesini öngörüyorum. Adanalılar için bunu özendirmemiz, yaşam alanları yapmamız lazım. Bu insanları burayı kendi evleri gibi görmelerini sağlamamız gerekiyor. Katma değer oluşturacak işler bunlar. Hem hizmet sektörünü harekete geçirir, hem de buna dayalı sanayileri harekete geçirir. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum.

“OLİMPİYAT KÖYÜ KURULMALI”

Bu arada spor turizmini de çok önemsiyorum. Dernek başkanlığı yaptığım yıllarda da aynısını söyledim. Adana’da bir Olimpiyat Köyü’nün yapılması çok arzuluyorum. Antalya’ya özellikle Avrupa’dan gelen futbol takımlarının, bölgesel olarak şiddetli yağmurdan dolayı idman yapamadıklarını iyi biliyoruz. Adana bundan dolayı son derece elverişli bir bölgede. Adana’da yılın 12 ayı futbol takımları çok rahat kamp yapabilir.

“SPORUN HER ÇEŞİTİ BU COĞRAFYADA YAPILABİLİR”

1937 yılından beri kapanmayan tek havaalanı, Adana Havaalanı’dır. İklim bu kadar elverişlidir. Dünyanın en temiz iç barajlarından, göllerinden bir tanesine sahibiz. Onun daha etkin kullanılabilmesi lazım. Kürek yarışlarının Adana’da yapılabileceğini göstermemiz gerekiyor. Bu işle ilgili bir komisyon kurulması gerekiyor. Yamaç paraşütünden tutun da, sporun her çeşidi bu coğrafyada son derece rahat yapılabilir. Uluslararası düzeyde çok yetkin insanlarımız var. Bu insanları harekete geçirmemiz gerekiyor.

“YAŞLI REHABİLİTASYON MERKEZLERİNİ ÖNEMSİYORUM”

Bir diğer konu da sağlık turizmiyle ilgili. Sağlık turizminde Adana çok mesafe kat etti. İnsanlar saç ektirmeye, diş yaptırmaya Türkiye’ye geliyor. Türkiye’de sağlık sektörü son derece ilerliyor, bunun ivme kaybetmemesi gerekiyor. Daha da hızlı bir şekilde gitmesi, ilerlemesi gerekiyor. Yaşlı Rehabilitasyon Merkezlerini çok önemsiyorum. Yaşlı bireyler buraya geldikleri zaman hiçbir şekilde yalnızlık çekmeyeceklerdir. Bu insanları da özendirecek hale getirmemiz lazım. Bunların hiç birisi siyasetle olmaz. Bunların hepsi yetki aldığınız zaman inanarak yapılacak olan şeylerdir.

“UYUŞTURUCU KONUSUNDA RADİKAL KARARLAR ALINMALI”

Bir diğer konumuz, uyuşturucu. Uyuşturucuya bağımlılık yaşının ne kadar düştüğünü söylerken bile insan utanıyor. 10’lu yaşlara kadar düşmüş olan uyuşturucu bağımlılığından gençlerimizi kurtarmamız gerekiyor. Gençler heba oluyor, yazık oluyor. Bundan dolayı çok acil ve radikal önlemler almamız gerekiyor. İçişleri Bakanlığımız tarafından her türlü çalışma yapılıyor. Bunu biraz daha sıkı hale getirmemiz lazım. Küçücük, minicik insanlarımızın beyinlerini öldüren, çürüten, hücreleri yıpratan uyuşturucu maddelerin derhal defetmemiz, sınırlarımızı kapatmamız gerekiyor. 

“EN İYİ YATIRIM İNSANA YAPILANDIR”

Son olarak; Adanalı seçmene neler demek istersiniz?

Memleket Partisi neyi hedefliyor? Memleket Partisi, her çocuğun bir defa sağlıklı beslenmesini hedefliyor. Memleket Partisi, en iyi eğitimi evine en yakın okuldan almayı, vermeyi hedefliyor. Çocuklarımızın Atatürk ilkeleri doğrultusunda eğitim almasını hedefliyoruz. 100 çocuktan 1 çocuğun üstün zekâlı olduğunu ve bu çocuklara da daha farklı eğitimler verilerek ülkeye kazandırılmasını hedefliyoruz. Bütün çocukların sağlıklı ortamda büyümesini hedefliyoruz. Gençlere çok önem veriyoruz. Gençlerin boş zamanını değil, zamanı iyi kullanmasını öğretmeyi hedefliyoruz. Daha iyi şartlarda, daha iyi imkânlar sunmayı hedefliyoruz. En önemli konumuz, çocuklarımız ve gençlerimiz. Onlara biz sağlıklı, iyi bir yaşam verebilirsek bunun geri dönüşü yine insana olur.En iyi yatırım, insana yapılan yatırımdır. Barış, huzur ve sağlıklı ortam hedefliyoruz.     

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.