Parçalanmış ailelerin öyküsü yürek burktu

Yüksel Hançerli’nin hazırladığı, Girit Mübadillerinin Çukurova’ya gelişlerinin 100.yıldönümü anısına hazırlanan belgesel Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda izleyicilerle buluştu

Gündem Yayın: 24 Mart 2024 - Pazar - Güncelleme: 24.03.2024 18:35:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti üyesi, TRT Çukurova Bölge Haber Müdürlüğü’nden emekli, Kameraman YÜKSEL HANÇERLİ’nin Lozan Mübadelenin 100.yılı anısına hazırladığı GİRİT MÜBADİLLERİ BELGESELİ Adanalı izleyicilerle buluştu. Tiyatro Salonu Fuayesinde de, 100 yıl öncesine ait fotoğraflar sergilendi. Mübadil Çocukları, fotoğrafları incelerken duygusal anlar yaşadı.

Girit Mübadilleri’nin son durağı olan Çukurova’da parçalanmış hayatları ele alan belgesel Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda izlendi. Etkinlik öncesinde saygı duruşunda bulunulup, ardından İstiklal Marşı okundu.

Girit Mübadilleri Derneği tarafından düzenlenen izlenimde; kendisi de Girit Mübadili olan İbrahim Hançerli’nin çektiği fotoğraflarla desteklenmiş olan ve Giritli Öksüzlerini de ele alan o günlere ait tarihsel olaylarla birlikte anlatılan belgeselde; Yüksel Hançerli tarafından kaydedilen bizzat mübadil ailelerin anlatımları yer aldı.

Girit Mübadillerinin Son Durağı Çukurova (Parçalanmış Ailelerin Öyküsü) adlı etkinliğin açılış sunumunu Girit Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Selma Kırançeşme yaptı. Kırançeşme katılımlarından dolayı haziruna teşekkür etti. Dernek olarak Girit Mübadili olan ailelerle biraraya gelmeye ve eskiye ait bilgi, belge ve dökümanları araştırıp, aileleri biraraya getirmeye ve sosyal-kültürel ve ekonomik dayanışmayı sağlamak istediklerini ifade etti.

Dernek yönetim kurulu üyesi Özgen Hançerli Arı’nın; belgeselin yapımcısı Yüksel Hançerli’nin biyoğrafisini okuduktan sonra; Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da etkinlikte bir konuşma yaptı. Karalar; Girit Mübadillerinin bir bölümünün Adana’ya yerleştirildiğini belirterek, mübadil ailelerin yerleştikleri yerlerde özellikle tarımsal alanda ve gerekse de bulundukları bölgede kültürel çeşitlilik anlamında önemli katkılar sağladığını ifade etti. Karalar; mübadele yüzünden birçok ailenin parçalandığını, büyük acılar yaşandığına dikkat çekti.

Girit Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Güray Gürkaş da Girit mübadillerinin anavatana gelişleri ve yaşadıklarıyla ilgili anıları paylaştı. Daha sonra belgeseli hazırlayan Yüksel Hançerli adına yeğeni Özgen Hançerli Arı’ya günün anısına plaket takdim etti.

Tarsus Girit Mübadilleri Derneği Başkanı Hüseyin Şendağ da yaptığı konuşmada, mübadele sonrası Çukurova’ya yerleştirilen mübadillerin yaşadığı sıkıntılara değinerek, kültürel zenginliğin günümüzde de yaşatılıp, gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine değindi.

Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yapılan etkinliğe Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, CHP Çukurova Belediye Başkan Adayı Emrah Kozay, CHP Seyhan İlçe Başkanı Ramazan Atikaslan, CHP Adana eski Milletvekili Av.Ziya Yergök, Girit Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Selma Kırançeşme ve Yönetim Kurulu üyeleri, Tarsus Girit Mübadilleri Derneği Başkanı Hüseyin Şendağ ve Yönetim Kurulu üyeleri, mübadil çocukları ve aileleri katıldı.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.