SAĞ’IN ÇAĞRISINA KULAK VERİN”
“Dünya çapında bir marka haline gelen Adana Uluslararası Masa Tenisi Turnuvası’nı kaybetmeyelim” diyorsanız destek verin.
Kentin tanıtımına önemli katkı koyan Adana 10. Uluslararası Veteran Masa Tenisi Turnuvası’nın çıkış noktası ve serüvenini anlatan Komite Başkanı Kemal Sağ, “Artık yorulduk. Bir sonraki turnuvayı yapabilir miyiz bilmiyorum” dedi.
“TAŞIN ALTINA ELİNİZİ KOYUN”
Başta her türlü desteği esirgemeyen Sarıçam Belediyesi olmak üzere salon desteği veren Çukurova Üniversitesi’ne, hakem desteği veren GSİM, B.Ş. ve diğer belediyelere, tüm sponsorlara teşekkürlerini ifade eden Kemal Sağ, “Artık yorulduk. Bir sonraki turnuvayı düzenleyebilir miyiz bilmiyoruz. Kent yöneticileri taşın altına elini biraz daha fazla koymalı” şeklinde konuşarak, bir de çağrı yaptı.
Adana 10. Uluslararası Veteran Masa Tenisi Turnuvası’nın sona ermesine rağmen yankıları hala sürüyor. Ulusal ve uluslararası veteran masa tenisi camiasından 286 sporcunun katıldığı turnuvanın bu yıl 10’uncusunu gerçekleştiren Komite Başkanı Kemal Sağ’ın bu sporla tanışması da hayli ilginç.
2009 yılında milletvekilliğinin sona ermesinin ardından, masa tenisine duyduğu ilgiyi bilen bir arkadaşı arayarak; “Kemal Abi sen masa tenisi oynuyorsun. Adana’da bir kuruluşlar ligi var. Burada oynar mısın?” demiş. Böylece, Adana Kuruluşlar Ligi’nde mücadele eden Eray Medikal kulübünde masa tenisi oynamaya başlayan Kemal Sağ, masa tenisini lise yıllarında amatör ruh ile oynadığını ifade etti.
“FİTİLİ EŞİ ATEŞLEDİ”
Daha sonra, masa tenisini daha iyi oynadığını düşündüğü oyuncular transfer edildiğini belirten Kemal Sağ, eşinin “Ya Kemal senin oyununda iş yok. Ya git ders al, ya da bu işi bırak” demesi üzerine İstanbul’da 20 saatlik özel ders aldığına vurgu yaparak, “Kendimi biraz daha geliştirdim. Her yıl temmuz ayında (bu yıl Konya’da) yapılan Kuruluşlar Türkiye şampiyonalarında dereceler aldık” diyerek, sporun her yaşta yapılabileceğini söyledi.
“ARKAMIZDA ALİ TÜREMİŞ VARDI”
Kendisinin 65-69 yaş grubunda oynadığını belirten Kemal Sağ, önceleri sonuncu olduğu turnuvalarda artık ikincilikler veya şampiyonluklar kazanmaya başladığını hatırlatan Sağ, “Artık teselli grubunda oynamıyorum. Bu benim için iyi bir gelişme örneği. Daha sonra turnuvaları gezerken İstanbul’da Sabri İskit’le tanıştım. Bizim turnuvanın bilgisayarcısı. Dedi ki, “Adana önemli bir kent. Senin bu turnuvayı yapma şansın var. Ben sana yardımcı olacağım.” İstanbul’dan (Adanalı) Savaş Ertufan’ın da desteğiyle 2013 yılında bu turnuvaya giriştik. Arkamızda da başkanlığını Ali Türemiş’in yaptığı Adana Masa Tenisi İhtisas Kulübü vardı. Salon düzenleme ve diğer işlerde de üniversitemizdeki masa tenisi hocası olan Sunay Atakan da ilk yıldan beri yanımızda yer aldı. Bu arada Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nü ve Çukurova Üniversitesi Rektörlüğümüzü de şükranla belirtmek isterim, hep yanımızda yer aldılar. İlk turnuvamızı 18 masa ile yaptık. Salon, malzeme, hakem ve sponsor sorunlarımız vardı” şeklinde konuşarak, her şeyden önce veteran camiası içinde duyuru yaparak Adana’ya oyuncu getirmek getirmenin zorluğuna değindi.
Yıllar geçtikçe, sosyal girişimleri sayesinde geniş bir çevreye ulaştıklarının altını çizen Sağ, 10 yılda bin 350 farklı sporcunun Adana turnuvasına katıldığını, her yıl yaklaşık % 20-25 oranında yeni oyuncunun turnuvaya iştirak ettiğini ifade etti.
“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK TURNUVASI ÜNVANINI ALDIK”
Telefonunda bin 500 civarında veteran oyuncunun numarasının olduğunu gösteren Adana Uluslararası Masa Tenisi Turnuvası Komite Başkanı Kemal Sağ, “Burada 2013 yılından bu yana gelen oyuncu sayımızı ifade ediyoruz. 2013 yılında başlayan serüven, pandemi öncesine kadar çok güzel bir trent ile yükseldi. 42 masada 362 kişi oynatarak Türkiye’nin (2 gün konseptli) en büyük turnuvası ünvanını kazandık. 2019 da ITTF Yönetiminde olan Petra Sörling’in turnuvamıza katılımı ve çok beğenmesi ve desteği ile uluslararası takvime alındık. Daha sonra araya pandemi girince bir yıl erteledik. Böyle bir turnuvada isimleri yazan formaları bile yaptırmıştık. Çok sıkıntılar yaşadık. Deprem sebebiyle de bir kez daha ertelemek zorunda kaldık. İnsanların Adana’ya gelerek turnuvaya katılması ve kentimizi gezmesi bizim için çok önemli bir motivasyondu. Her yıl kentimizin bir turistik noktasını tema olarak alıyoruz, katılımcı eşlerini gezdiriyoruz. (Varda Köprüsü, Misis harabeleri, Kozan, Karataş, Arkeoloji Müzesi…)
“MÜZE MÜDÜRÜNÜ KINIYORUM”
Ancak Sayın Valimizin talimatına rağmen bu yıl, Müze Müdürü gelen ziyaretçilerimizden giriş ücreti aldırmıştır. Arkeoloji Müze Müdürünü kınıyorum bu arada. Çünkü, şu anda Adana Uluslararası Veteran Masa Tenisi Turnuvası Türkiye çapında konuşulan bir turnuva oldu. Bu yıl, Petra Sorling’in ITTF Başkanı olarak geldiği Adana’da açılış konuşmasını yapması, Adana Turnuvasını çok beğendiğini, özellikle bizim için geldiğini söylemesi, çok önemli bir olay. Kendisine özel ve içtenlikle teşekkür ediyorum” diyerek, gelmesiyle masa tenisinde dünya çapında Adana’nın adının duyurulduğuna dikkat çekti.
“PETRA, BENİM BEREKET TANRIÇAM”
Uluslararası Veteran Masa Tenisi Turnuvası’nın Adana’nın tanıtımına çok büyük katkısının olduğunu ifade eden Komite Başkanı Kemal Sağ, maalesef bunu kentin dinamiklerine yeterince anlatamadıklarından yakındı. Uluslararası Masa Tenisi Feerasyonu (ITTF) Başkanı Petra Sörling’in yanı sıra dünya şampiyonu Pia Toelhoj, Türkiye Masa Tenisi Federasyonu Başkanı Oktay Çimen, Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi’nin gelmesinin önemli olduğunu belirten Sağ, “Petra ile konuşurken şunu söyledim; “Petra, sen benim için ‘Bereket Tanrıçasısın’. Çünkü ayağın uğurlu geliyor. Sen gelince, herkes geliyor. Bunun için sana özellikle teşekkür ediyoruz.”
“YORUCU BİR MARATON”
Turnuvanın yapılmasının 4- 5 aylık yorucu bir süreci gerektirdiğini belirten Komite Başkanı Sağ, “Duyuru aşaması birinci ayağı oluşturuyor. Salon ve hakemler konusu, sonra oteller ayarlanıyor. Sponsorlar ayarlanıyor. İnsanlar kayıtlarını oluyor. Yazışmalar oluyor. Fikstür hazırlanması, salon düzeni, açılış seremonisi ve nihayet maçlar… Bir turnuvada ortalama 2 bin maç yapılıyor. Anons yapmıyoruz, tüm oyuncular her kategorideki maçları telefonuna gönderdiğimiz link üzerinden izliyor. Turnuvada, her şeyi otomatik olarak planlanıyoruz. Bu arada il temsilcisi de bizimle beraber yanımızda. Eskiden Ali Türemiş temsilciydi, şimdi Taci Menteş. Adana ÇİLTAR Masa Tenisi İhtisas Kulübü İstanbul takımlarından İstanbul Büyükşehir, Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi takımların önünde şampiyonluklar kazandık. Bu başarının mimarları da masa tenisimizin duayeni Dr. Ali Türemiş ve milli takımlar eski teknik direktörü, koordinatörümüz sevgili Sunay Atakan hocamızdır. Adana Uluslararası Masa Tenisi Turnuvası her yıl Mart ayında yapılıyordu. Bu yıl deprem sebebiyle ileri bir tarihe ertelemek zorunda kaldık” şeklinde konuşurken, turnuvada kullandıkları malzemelerinin de büyük oranda ÇİLTAR Masa Tenisi Kulübü’ne ait olduğunu belirtti.
“MALİYETLİ MALZEMELER”
Kulüp olarak 50 civarında maç masası, 350 civarında speratör, 50 civarında hakem masası, 90 havluluk, 50 skor boarda sahip olduklarının altını önemle çizen Adana Uluslararası Masa Tenisi Turnuvası Komite Başkanı Kemal Sağ, “Bunlar basit gibi görülse de büyük maliyetleri olan ve çoğunluğu turnuva gelirleri ile sağlanan malzemelerdir. Malzemelerin bir kısmını Çukurova Üniversitesi’nde muhafaza ediyoruz. Stadyumdaki salonda 16 masamız var. Şu anda, ÇİLTAR, Çukurova Üniversitesi ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak üç ana kulüp var. Alt yapı çalışmalarını koordineli olarak ÇİLTAR MTİ yürütüyor. Biz, sporcu olarak mücadele edebilecek gençlerimizi bu takımlara aktarıyoruz. Altyapıya çok önem veriyoruz. Ancak en büyük eksiklik özel bir masa tenisi salonunun olmamasıdır. Stadyumdaki salonda resmi maç yapılması mümkün değildir. Tüm yetkililere sesleniyoruz; bize (çocuklarımızın velisi olmadan ulaşabilecekleri bir noktada) salon yapabilmemiz için 2-3 dönümlük bir yer vermelerini istiyoruz. Binasını da biz yapacağız” diyerek çağrıda bulundu.
• Kaynak: egemengzt.com