TARIMDA ÜRETİM PLANLAMASININ HAYATA GEÇİRİLMESİ ŞARTTIR

Şahin Bilgiç, “Tarım ve gıdada dışa bağımlılık Ülkemiz için vahim sonuçlar doğurur”

Gündem Yayın: 29 Mayıs 2024 - Çarşamba - Güncelleme: 29.05.2024 11:34:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, tarımda yaşanacak olan en büyük tehlikenin dışa bağımlılık olduğunu söyleyerek “Çok çeşitli ürün yetişen bölgemizde katma değeri yüksek ürünlere yönelerek, Çukurova’nın tarım potansiyelini arttırarak Ülkemizi birçok üründe dışa bağımlı olmaktan kurtarabiliriz” dedi.

OSMAN BAĞIŞ, “SADIK YARİMİZ KARA TOPRAK VE ONU İŞLEYEN İNSANDIR”

Tarımın insanın her gününde her anında var olan, var olması gereken bir olgu olduğunu söyleyen ATB Meclis Başkanı Osman Bağış, açtığı Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısında “Tarım, tüm dünyada yaşam devam ettiği sürecede var olacaktır. Tarım insanlık tarihi kadar eski ve geleceği kadar da baki olacak bir sektördür. Tarımda iki temel unsur olan insan ve toprak kavramları hiç bir zaman değişmemiştir. Bizlerin sadık yarimiz kara toprak ve onu işleyen insandır. Çünkü insan toprağı işler, eker, biçer ürüne dönüştürür. Emektar üretici ve çiftçilerimiz dünyanın en verimli topraklarına sahip Adana ve Çukurova’da kar’a zarara bakmadan üretime devam ediyor. Hasadı başlayan patates, soğan ve diğer sebzelerin makul olan fiyatlarıyla; tüketicilerin yüzünü yine Adanalı üreticiler güldürmeye çalışıyor. Üretici olmazsa olmazımızdır.” dedi.

ŞAHİN BİLGİÇ, “MARKALAŞMAMIZ LAZIM”

Türkiye ekonomisinin en temel değerlerinden birinin tarımsal üretim olduğuna dikkat çeken Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, yaptığı aylık değerlendirmede “Üretimi ne kadar iyi yaparsak yapalım marka değerimizi artıramazsak hedefe ulaşmış olamayız. Bu yüzden ürünlerimizin kalitesini ve katmadeğerini yükseltmemiz lazım. Özellikle mısır ve buğday, hem gıda güvenliği açısından hem de ekonomik değer yaratma potansiyeliyle büyük bir öneme sahiptir. Ülkemizin tarım sektöründe kendine yetebilmesi ve dışa bağımlılığı azaltması için bu iki temel ürünün üretim ve işlenmesi hayati bir rol oynamaktadır. Bu yüzden, tarımda üretim planlamasının bu defa hayata geçirilmesi şarttır.

Daha önce 42 ilimizin IPART Destelerinden faydalanarak tarımsal yatırımlarına ciddi destekler almışlardır. IPART 3 desteklerinin 81 ile yayılmasıyla Adana'nın da bu desteklerden faydalanması, yeni ve teknolojik yatırımların hayata geçirilmesi, üretilen ürünlerin işlenmesi ve depolanmasıyla tarım ve hayvancılıkta bölgenin potansiyeli ve marka değeri artacaktır. Adananın soğuk hava depoları ile paketleme tesislerine ihtiyacı vardır. Adana’da Buğday hasadı devam ediyor. Maalesef hasat anında yağan aşırı yağışlar tarlada hasadı yapılmayan Buğdaya zarar verdi. Küresel iklim değişikliklerinin olumsuz etkilerini görebiliyoruz. Bu yüzden üretenin ve ürünlerin kıymeti bilinmeli, israftan kaçınmalı, her zaman ifade ettiğim gibi ekilmedik bir karış toprak bırakmamalıyız. Tarım ürünlerine verilen destekler tekrar gözden geçirilerek tarımda sürdürülebilirlik sağlanmalıdır.”

KONGREMİZ SES GETİRDİ

Adana Ticaret Borsası ev sahipliğinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nında katıldığı ‘Ulusal Hububat Konseyi “2024 Mısır ve Buğday Kongresi”ni düzenlediklerinden de bahseden Başkan Bilgiç, “UHK, NİSAD, TMO işbirliği ile düzenlediğimiz kongremizi başarıyla tamamlamanın mutluluğu içerisindeyiz. ‘Mısır üretimi ve endüstrisi’, ‘Mısır ve buğday piyasaları, depolama ve ticaret’, ‘Buğday üretimi ve sektör analizi’ konuları masaya yatırıldı. Alanında yetkin Akademisyenler, bürokratlar ve sektör temsilcileri, konuşmacı olarak katıldı. Adana ve bölgemiz için faydalı, güzel bir program oldu. Olumlu geri dönüşlerini yaşıyoruz. Tarımın geleceğiyle ilgili tüm Türkiye’ye önemli mesajlar verildi. Farklı bakış açıları değerlendirildi. Yeni bakış açıları geliştirildi. Yeni vizyonlar ortaya konuldu. Dolu dolu geçen bir program yaşadık. Ben burada kongremizin gerçekleştirilmesinde emeği geçen yönetim kurulumuza, meclis üyelerimize, çalışanlarımıza, işbirliği içerisinde olduğumuz kurum ve kuruluşlara, tüm gününü etkinliğimize ayıran katılımcılara ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu kongremizdeki gerçekleşen Panellerde değerlendirilen konuların tarım ve gıdada yeni bakış açıları geliştireceğini en yakın zamanda göreceğimiz inancını taşıyorum.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Adana Ticaret Borsası meclis gündem maddelerine geçildi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.