YESAD-2 PROJESİ AÇILIŞ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

.

Gündem Yayın: 17 Mart 2023 - Cuma - Güncelleme: 17.03.2023 15:07:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Adana Sanayi Odası ve Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ) iş birliği ile yürütülen, tamamı Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen “Yeşil Sanayiye Doğru Toplumların İstihdamla Kaynaştırılması (YESAD-2)” projesinin başlangıç toplantısı gerçekleştirildi.

Adana Sanayi Kampüsü’nde gerçekleştirilen toplantıya Adana Sanayi Odası Genel Sekreteri Bora Kocaman, GİZ Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi (PEP) Programı Özel Sektör Geliştirme Danışmanı İpek Benek ve çok sayıda iş insanı katıldı.

Toplantının açılışında konuşan GİZ Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi (PEP) Programı Özel Sektör Geliştirme Danışmanı İpek Benek, “Yeşil Sanayiye Doğru Toplumların İstihdamla Kaynaştırılması (YESAD-1) projesini ADASO iş birliğinde pilot proje olarak başlatmıştık. Proje sonunda almış olduğumuz başarılı sonuçlar nedeniyle bunun devam niteliği olan YESAD-2 projesine başladık. Umarım ilk projemizde olduğu gibi etkili ve başarılı sonuçları bu projemiz de de alacağız.” diye konuştu.

Program hakkında bilgi aktaran Benek, PEP programının Alman Federal Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilmekte olduğunu, programın ana amacının Türk vatandaşları ve Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler için ekonomik fırsatların ve sürdürülebilir istihdamı geliştirilmesini desteklemek olduğunu belirtti.

Ortaklıklar aracılığıyla daha iyi bir gelecek için zemin hazırlamayı amaçladıklarını belirten Benek, “PEP programı kapsamında 13 ilde çeşitli bakanlıklar, belediyeler odalar ve ulusal-uluslararası sivil toplum kuruluşları dahil olmak üzere ortak çalışmalarımız var. Adana Sanayi Odası birkaç projeyi bir arada yürüttük.  İlkini başarı ile gerçekleştirdiğimiz projemizin ikincisine başlamaktan memnuniyet duyuyoruz. YESAD-2 projesinde şirketlere istihdam konusunda destek sağlanması, mesleki eğitim konusunda destek sağlanılması, özelikle yeşil dönüşüm konusunda mentorluk sağlanması, yeşil dönüşüm konusunda farkındalığın artması birde ADASO Sürdürülebilirlik Merkezi’nin kapasitesinin artırılması projemizin genel çerçevesini oluşturmaktadır.” dedi.

Proje hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştiren Adana Sanayi Odası Genel Sekreteri Bora Kocaman ise; “Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ) iş birliği ile ilkinde büyük başarı elde ettiğimiz YESAD Projesinin ikinci ayağına başlamak bizim bölge sanayimiz için büyük önem taşımaktadır.” dedi.

Projenin toplam 5 ayaktan oluştuğunu belirten Kocaman, “YESAD-2 Projemizde, Sürdürülebilir İstihdam Sağlamak, Mesleki Yeşil Becerilerini Arttırmak, Sürdürülebilirliklerini Artırmak, Karbon ve Su Ayak İzini Azaltmak, Sürdürülebilirlik Merkezi Kurmak gibi amaçlarımız var. Sanayinin yeşil dönüşümü üzerine çalışıyoruz. İklim krizinin yol açtığı kırılganlıklara karşı sanayinin dayanıklılığını güçlendirmenin ileriye yönelik istihdam imkanlarının korunması ve yaratılması için anahtar olduğuna inanıyoruz. Yeşil dönüşümün bir parçası olarak düşük karbonlu ve kaynakları verimli kullanan üretim modellerinin benimsenmesi ile yalnızca sanayinin ve ekonomik sürdürülebilirliğin değil kapsamlı bir kalkınma anlayışının doğrultusunda eşzamanlı olarak çevresel ve sosyal sürdürülebilirlikler de gözetilmekteyiz.” dedi.

YESAD-2 Projesi Hakkında

Yeşil Sanayiye Doğru Toplumların İstihdamla Kaynaştırılması (YESAD-2) Projesi, Alman Hükümeti tarafından finanse edilen, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ) tarafından uygulanan PEP- Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı kapsamında Adana Sanayi Odası iş birliğinde yürütülmektedir.

YESAD-2 Projesi, Sürdürülebilir İstihdam Sağlamak, Mesleki Yeşil Becerilerini Arttırmak, Sürdürülebilirliklerini Artırmak, Karbon ve Su Ayak İzini Azaltmak, Sürdürülebilirlik Merkezi Kurmak temel 5 amaçtan oluşuyor.

Projede Sürdürülebilir İstihdam boyutunda toplamda 200 Kişinin istihdamlarının sağlanması hedefleniyor. Ayrıca 100 kişiye mesleki eğitim verilmesi ve mesleki eğitim sonrası eğitimi almış 100 kişiye MYK belgesi aldırılması, 200 kişiye yeşil beceriler eğitimi verilmesi planlanıyor.

Projede Yeşil Mutabakat, Karbon Yönetimi, Enerji Verimliliği, Döngüsel Ekonomi, Atık Yönetimi, Su Yönetimi, SDG Hedefleri, Sürdürülebilirlik Raporlaması, Devlet Destekleri ve Yeşil Finansmana Erişim, Yalın Yönetim, Dış Ticaret, Dijitalleşme ve İnovasyon konularında toplam 12 adet seminer düzenlenecek.

Proje içerisinde yer alan firmalara yeşil dönüşüm, karbon yönetimi, su ve atık su yönetimi, enerji verimliliği, yalın yönetim, dış ticaret, devlet destekleri için 6 ay danışmanlık ve yeşil yol haritaları hazırlanarak 6 ay boyunca mentorluk desteği verilmesi planlanmaktadır.

Firmaların su ayak izi ölçümü aşamalarında hazırlanacak olan raporda verilerin analizi ve doğrulamasının yapılabilmesi için Sürdürülebilirlik Merkezi bünyesinde su laboratuvarı kurulması planlanıyor. Projede ayrıca yazılım altyapısı güçlendirilerek Sürdürülebilirlik İzleme Yazılımı, Karbon Ayakizi Yazılımlarının faaliyete alınması hedefleniyor.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.