Kıvanç:

.

Ekonomi Yayın: 17 Kasım 2023 - Cuma - Güncelleme: 17.11.2023 16:05:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 12 dk.
Google News

ADASO Sakıp Sabancı Toplantı Salonu’nda ‘Zorluklardan Mentorlukla Güçlenerek Çıkmak’ konulu Mentorluk Zirvesi’ne ev sahipliği yapan ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, zorluklarla karşılaşıldığında bir mentordan destek almanın bir çıkış yolu değil, aynı zamanda bir bilgelik kaynağı olduğunu belirterek, “Zorluklar sadece geçici engellerdir” dedi.

Zirvenin, bu yıl ilk kez İstanbul dışında bir ilde, depremin yaralarını sarmakta olan Adana’da gerçekleştirildiğine vurgu yapılan Avrupa Mentorlok ve Koçluk Konseyi (EMCC) Türkiye ile ADASO işbirliğinde gerçekleştirildi.

Deprem bölgesinde kurum ve kuruluşların mentorluk uygulamalarına ilişkin bilgi desteği sağlamak ve zorluklarla başa çıkma yeteneklerimizi geliştirmek hatta zorlukları fırsatı dönüştürmek zirvenin ortak noktası olurken, bu etkinlikle, zorlukları sadece bir engel olarak değil, aynı zamanda güçlenmek ve büyümek için bir fırsat olarak görülmesi teşvik edildiğine vurgu yapıldı.

KIVANÇ: “ZORLUKLARIN ÜSTESİNDEN GELEBİLİRİZ”

Zirvenin açılış konuşmasında, tecrübeli liderlerin paylaştığı bilgilerin yaşadıkları zorluklardan çıkardıkları derslerle dolu olduğuna dikkat çeken ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, “Bu sebeple bu etkileşimli süreçte, birbirimizden öğrenmeye ve mentorluk ilişkilerini değerlendirmeye hazır olmalıyız. Ancak bu şekilde, hem bireysel hem de kolektif olarak güçlenerek, karşılaştığımız zorlukların üstesinden gelebiliriz” diye konuştu.

“ZORLUKLARI AŞARAK DAHA BÜYÜK HEDEFLERE ULAŞILABİLİR”

Zorlukların sadece geçici engeller olduğunun altını çizen Başkan Kıvanç, öğrenme ve gelişme fırsatlarına dönüşebileceğine dikkat çekti. “Her birimiz, birbirimize olan desteğimizi artırarak, güçlü bir liderlik ağı oluşturabilir ve zorlukları aşarak daha büyük hedeflere ulaşabiliriz” şeklinde sözlerini sürdüren ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, toplantının mentorluk alanında paylaşılacak deneyimler, bilgi ve vizyon ile dolu geçeceğine inandığını söyledi. Mentorluğun, sadece bir pozisyon olmadığını, aynı zamanda bir vizyonun, stratejinin ve takım ruhunun bir yansıması olduğuna vurgu yapan Başkan Zeki Kıvanç, “Bu bağlamda, bir lider olarak sahip olduğumuz sorumlulukları anlamak ve bu sorumlulukları etkili bir şekilde yerine getirmek, sadece kişisel başarılarımızı değil, aynı zamanda çevremizdeki insanları ve organizasyonları da olumlu bir şekilde etkiler. Bu sebeple, bu zirvede paylaşılacak bilgileri değerlendirmek, liderlik yolculuğumuzda bize yeni ufuklar açacağına inanmaktayım” şeklin konuşarak, etkinlik sürecinde edinilen bilgilerin ve deneyimlerin, gelecekteki adımlara ışık tutmasını diledi.

SÖNMEZ: “ÇOKLU KRİZ ORTAMINDA DAYANIKLILIK ÖNE ÇIKIYOR”

“Türkiye’nin ortak bir hayalde birleşerek dönüşümleri, aklın ve bilimin ışığında yakalaması, yalnızca ülkemiz için değil, bölgemiz ve dünya için de kritik öneme sahip” şeklinde konuşmasına başlayan Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, çoklu kriz ortamında dayanıklılık, her anlamda öne çıktığını söyledi. Toplumsal dayanıklılığı güçlendirmenin aynı zamanda ekonomik direnci de artırdığına vurgu yapan Sönmez, “Özetle bölgesel çatışmalar ve savaşlar dahil dünyamız, bir yandan değişimin ve dönüşümün, teknolojik gelişme ve kalkınma tarafına odaklanırken, diğer yandan bu riskler karşısında, güveneceği limanlar, yol rehberleri ve mentorluklar arıyor” şeklinde konuşarak, ikinci yüzyıl hayallerimize giden yolda, STK’lara ve iş dünyası örgütlerine çok büyük sorumluluklar düştüğünü ifade etti.

“İKİNCİ YÜZYILA YÖNELİK ORTAK HAYİLİMİZ VAR”

26’sı bölgesel, 4’ü sektörel olmak üzere 30 federasyon, ulusal-uluslararası 354 üye dernek ve 60 bini aşkın şirketi, gönüllülük esasıyla bir araya getiren, TÜRKONFED olarak Türkiye’nin ikinci yüzyılına yönelik ortak bir hayal kurduklarının altını çizen Başkan Süleyman Sönmez, bu hayali, demokratikleşme ve her alanda fırsat eşitliğini temel alan bir ülke olarak tanımladıklarını belirtti. Yaşamda, eğitimde, kariyerde, istihdamda, ekonomide ve girişimcilikte kadın-erkek, genç-yaşlı fark etmeksizin 81 ilin her birinde yaşayan tüm insanların eşit fırsatlara sahip olduğu bu hayali ülkenin tamamına yaygınlaştırmaya çalıştıklarına vurgu yapan Sönmez, “İçinde yaşadığımız dünyada, aklın ve bilimin, bu hayale ulaşmamız için işaret ettiği yol, birbiri ile aynı hizada ilerleyen üç kulvardan oluşuyor. Bu üç kulvarı ‘dijital dönüşüm’, ‘yeşil dönüşüm’ ve ‘toplumsal dönüşüm’ olarak ifade ediyoruz. Ölçeği fark etmeksizin tüm şirketlerin, dijital yetkinlikleri geliştirmek olduğu, insan ve çevre dostu bir ekonomiye kavuştuğumuz kadınlar ve gençlerin, eşit imkanlara sahip olduğu bir Türkiye’ye, kapsayıcı ve akılcı politik adımlarla daha da hızlı ulaşacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

EREL: “ADANA HEP YOL GÖSTERİCİ OLMUŞTUR”

EMCC Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Temsilcisi Mehmet Erel de, şimdiye kadar hep İstanbul’da yapılan zirvenin ilk kez başka bir ilde ve Adana’da yapıldığına dikkat çekti. Adana’nın, daha önceleri diğer illere hep mentorluk yaptığına vurgu yapan Erel, “Adana, yol gösterici olmuştur. Kent olarak bütün bölgeye mentorluk yapacak kapasiteye sahiptir. Adana, gerçekte dünyada gelişme bölgesi olarak öne çıkıyor. Ama biz bunun hakkını veriyor muyuz?” diye sorguladı.

Zorluklar içerisine düşüldüğünde çok çabuk adapte olduğumuzu da belirten Mehmet Erel, “İklim krizleri, pandemi, savaşlar ve yetenek kıtlığı yaşandı. Gençlerimize bakıyorum iş bulamıyorlar. Geleceği ön görmenin en iyi yolu üretmektir. Gençlerin daha etkili mentorluğa ihtiyacı var. İş kurma deneyimlerine ihtiyacı var. İlham verenlere ihtiyaçları var. Yönetim tarzı klasik emir vermekten çıktı. Kendi bölgelerinde başarı hikayeleri yazan şirketlere ihtiyaç var” şeklinde konuşarak, beceri açıklarının kapatılması gerektiğine vurgu yaptı.

EMC Yönetim Kurulu Başkanı, Navitas Kurucusu, Yazar, Yönetici ve Takım Koçu, Kültürel Dönüşüm Danışmanı Demet Uyar da, mentorluğun koçluk gibi bir meslek olduğunu söyledi. Uyar, ayrıca mentorların zorluklardan geçiş kişiler olarak bilgilerini paylaşmaya hazır kişiler olduğunu da söyledi.

PROF. DR. TUNCEL: “KADIN LİDER SAYISI ARTMALI”

Toplumun değişen dinamiklerine ve evrimleşen ihtiyaçlarına daha iyi cevap verilebilmesi açısından önemli iki konuya değinmek istediğine vurgu yapan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, “Toplumda kadın lider sayısının artması ve kadın liderlerin mentor olarak rollerinin önemi. Araştırmalar, karma cinsiyetli liderlerin ekiplerinin daha yüksek prerformans gösterme eğiliminde olduğunu ortaya koymaktadır. Mart 2012’de Harvard Business Review’de yayınlanan makalede araştırmacılar şu soruyu sormuş: ‘Kadınlar liderlikte erkeklerden daha mı iyidir?’ Liderlik için önemli olan 16 özellik açısından 7 binin üzerinde kadın ve erkek lider anketlerle değerlendirilmiş ve 16 özelliğin 12’sinde kadın liderler daha yüksek puanlar almıştır. Fakat ne yazık ki kadınlar uzun yıllardır iş dünyasında ve diğer alanlarda tüm kültürlerde toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile karşı karşıya kalmışlardır. Bu eşitsizlik, liderlik pozisyonlarında ve karar verme süreçlerinde kadınların temsilinin düşük olmasına sebep olmuştur” şeklinde konuşarak, Dünya Ekonomik Forumu’nun 2020 yılı raporuna göre, Kuzey Amerika kıtası ülkelerinde cinsiyet eşitliğinin sağlanması için 151 yıl daha gerekeceğini ifade etti.

“KADIN LİDERLER, MENTÖR OLARAK AKTİF OLMALI”

İkinci olarak kadın liderlerin mentor olarak oynadığı rolün önemine de vurgu yapan Prof. Dr. Tuncel, mentorluğun deneyimlerini paylaşma, rehberlik etme ve yeni liderlerin yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olma süreci olduğunu söyledi. Kadın liderlerin mentor olarak aktif olmalarının, bir sonraki nesil liderlere kılavuzluk yaparak onların başarılarını desteklemelerini sağladığının altını çizen Prof. Dr. Tuncel, bunun, liderlikte çeşitliliği ve sürekli gelişimi teşvik edeceğini iddia etti.

Üçüncü olarak, kadın liderlerin toplumda daha fazla varlık göstermelerinin genel olarak liderlik kalitesini artırabileceğini belirten Çukurova Üniversitesi Prof. Dr. Meryem Tuncel, kadınların genellikle empati, iletişim ve işbirliği becerilerinde daha güçlü olduğunu söyledi. Bu özelliklerin, bir liderin etkili bir şekilde insanları bir araya getirip ilerlemelerine katkıda bulunmasına yardımcı olabileceğini belirten Prof. Dr. Tuncel, “Bu sebeple, kadın liderlerin mentor olarak rol alması, liderlikte bu değerli özellikleri daha geniş bir kitleye yaymalarına imkan tanır. Sonuç olarak, toplumumuzun daha adil, çeşitli ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerleyebilmesi için kadın liderlerin sayısının artması ve mentorluk rollerinin önemi büyük. Unutmayalım ki, kadın liderlerin başarısı toplumun başarısıdır” şeklinde konuşarak, kadın liderlerin sayısının artmasına çaba gösterilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

“Zorluklardan Güçlenerek Çıkmak’ konulu konuşmasını yapan Çağ Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Psikiyatr, Psikoterapist Prof. Dr. Şükrü Uğuz da, travmaların güçlendirdiğini iddia etti. Her şeyin adına travma koyulduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Oğuz, “Çocuklar bir şey yapamıyor. Travmada büyüyebileceğimizi bilelim. Buna göre çalışalım” diyerek, herkesin büyüyemeyeceğini, burada kapasitenin çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

Daha sonra, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel’e, EMCC Yönetim Kurulu Başkanı Demet Uyar ve EMCC Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Temsilcisi Mehmet Erel tarafından “Üstün Sosyal Sorumluluk ve Dayanışma Liderliği nedeniyle EMCC Başkanlık Küresel Özel Onur Ödülü” verildi.

Mentorluk Zirvesi’nin daha sonraki bölümünde ise Pegasus Airlines CEO’su Güliz Öztürk online olarak ‘Pegasus’un Pandemiden Güçlenerek Çıkma Yolculuğu’ hakkında bir konuşma yaptı.

Akabinde, Sun Şirketler Grubu Kurucu Ortak ve TÜRKONFED Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Şükrü Ünlütürk&Sezin Örten Sivri de “2 Mentor, 2 Proje: Aile Şirketlerinde Patrondan Yeni Kuşağa Mentorluk ve Patrondan Patrona Mentorluk” konuları hakkında bilgiler verdiler.

EMCC Global Başkanı Rıza Kadılar ise ‘Kapsayıcı ve Yüksek Performanslı Şirket Kültürü ve Mentorluk’ üzerine bir konuşma yaptıktan sonra, Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı ise ‘Yaşarken Mentorluk ve Mentilik’ konuşması yaptı.

Good Earth Vision Kurucusu ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tal Garih “Yeni Nesil Liderlik Stratejileri’ üzerine görüşlerini ifade etti. Kıdemli Mentor Ali Tüzmen ise ‘Gemisini Kurtaran Kaptan’ konulu bir konuşma yaparken, EMCC Yönetim Kurulu Üyesi, PERYÖN Danışma Kurulu Üyesi, Stratejik Yönetim Danışmanı, Yönetici ve Takım Koçu Buket Çelebiöven & Hakan Yaşa ‘Zorluklar İçerisinde İnsan Yönetiminin Geleceği’ üzerine konuştu.

Son olarak ise, EMCC Yönetim Kurulu Başkanı, Navitas Kurucusu, Yazar, Yönetici ve Takım Koçu, Kültürel Dönüşüm Danışmanı Demet Uyar & EMCC Yönetim Kurulu Üyesi, Sistemlik Takım Koçu, Beyin Temelli Koç, Konuşma Zekası ve İletişim Mentoru Roya Heideri ise “Zihin ve Beyin Perspektifinden Duygusal Dayanıklılığı Artırma Tüyoları” hakkında konuştuktan sonra zirve sona erdi.

kaynak: egemengzt.com

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.