Adanalı çiftçiler, sulama mağduru

Bereketli Çukurova topraklarında yeni yapılan DSİ'nin sorumluluğundaki kapalı sulama sistemleri aktif ve düzgün çalışmayınca on binlerce dönüm alandaki ekili ve dikili tarım ürünleri kurudu, çiftçiler büyük zarar gördü.

Gündem Yayın: 22 Haziran 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 22.06.2024 10:25:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Kapalı sulama boruları patlayıp filtreleri de tıkanınca bahçe ve tarlaları sulanmadığı için mağdur olan çiftçilerle birlikte CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, yaşanan soruna sert tepki gösterirdi. Çiftçilerle birlikte Ayhan Barut, zarar gören alanların afet bölgesi ilan edilmesini, üreticilerin zararlarının tespit edilip karşılanmasını ve hala süren sulama sorununa kesin çözüm bulunmasını istedi.

"SİSTEM ÇÖKTÜ, ÇİFTÇİ PERİŞAN OLDU"
Özel bir şirket tarafından projesi tamamlanan ve yeni devreye giren DSİ'nin sorumluluğundaki kapalı sulama sistemleri, herhangi bir arıtma ve filtreleme olmadan sisteme verilen suyun çamurlu, taşlı ve kirli olmasından kaynaklı ekili ve dikili tarım arazilerine ulaşmadı. Borular tıkanıp patlarken sulama parasını peşin ödeyen çiftçilerin filtreleri de tıkanıp işlevsiz kalınca tarım alanlarına su ulaşmadı, on binlerce dönüm alandaki mısırdan narenciyeye tüm tarım alanları neredeyse tamamen kurudu. Büyük zararın oluştuğu ve çiftçilerin mağdur edildiği Adana'nın Kozan İlçesi'ndeki Tufanlı Köyü'nde mağdur çiftçilerle buluşan CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, toplam 26 bin dönüm alanda üreticilerin mağdur edildiğine dikkat çekti.

"SU YOKSA YAŞAM YOK"
Suyun yaşam olduğuna vurgu yapan Ayhan Barut, "Adam eksen adam bitecek, kan eksen can bitecek bu topraklarda sorun çok büyük. Bu çağda Kozanlı üreticilerimiz suya kavuşamıyor. Ürünler sulanamıyor. Üreticiler çok sıkıntılı, sorunlarını dile getirmelerine rağmen çözüm bulamıyor. Üreticiler tarla ve bahçelerine sulayabilseydi buralar kurumayacaktı. Su bitkinin verimini yüzde 100 arttırır, bu kuruyan mısır tarlasında da zarar büyük. Burada çiftçinin kaybı büyük, ülke ekonomisi de çok zarar görüyor. Kozanlı mısır üreticisinin, çiftçilerin sesini duyun" dedi. Zarar yaşanan bölgeye özel ilgi gösterilmesini isteyen Barut, "Afet bölgesi ilan edin, çiftçilerin zararını tespit edip karşılayın. Önümüzdeki günlerde sorunu daha da büyüyecek çiftçinin sulama sorunlarını çözün. Su yoksa yaşam yok, bu nedenle üretim yapmayacağını söyleyen çiftçilerin sorunlarına çare bulun" diye konuştu.

"ZARARIN BOYUTU ÇOK BÜYÜK"
Tarım alanlarını sulayamadığı için feryat eden çiftçilerden Tolga Ceyhanlı, "Hem mısır hem narenciye üretimi yapıyoruz. Bu sezon ürünlerimizi sulayamıyoruz. Kapalı sulama sistemleri projesinin aksaklık ve eksiklikleri nedeniyle sorun yaşıyoruz. Çok büyük mağduriyet yaşıyoruz. Yüksek maliyetlerle üretim yapıyoruz ama ürünlerimiz sulanmadığı için çok büyük zararla karşı karşıyayız. Üreticiler ya arazilerini boş bırakacak ya da buraları elden çıkaracak. Bu sorun ve sıkıntıların hızla çözülmesi gerekiyor. Zararımız tespit edilip karşılansın" şeklinde konuştu. Ziraat Mühendisi Barış Burtaran da, "Yeni yapılan kapalı sulama sistemi çalışmıyor, sulama yapılamadığı için tarla ve bahçeler kuruyor. Burada projeden kaynaklı sorun yaşanıyor. Kurulan kapalı sistemde sorun var. Bunun acilen çözülüp zararın karşılanması gerekiyor" açıklamasında bulundu. Toplam 110 dönüm alanda ektiği mısır ürünü sulanmadığı için kuruyan çiftçi Mehmet Yılmaz ise, bir gram su veremediği için ürünlerinin kuruduğunu, zararın büyük olduğunu bildirdi.

Video
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.