Ataş: Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmiyoruz

İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi, Cumartesi Annelerine destek için basın açıklaması yaptı.

Gündem Yayın: 24 Haziran 2023 - Cumartesi - Güncelleme: 24.06.2023 19:54:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube Başkanı Av. Yakup Ataş, “Kayıplarımızdan, adalet arayışımızdan ve Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmiyoruz!” diyerek, Cumartesi Annelerinin onurları olduğunu ifade etti.

İHD Adana Şube Başkanı Av. Yakup Ataş, yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda dernek üyesi 18. Olağan genel kurulu öncesi ‘Cumartesi Anneleri’ne destek amacıyla Seyhan Belediyesi Barış Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, CHP eski vekillerinden Zülfikar İnönü Tümer ve çok sayıda örgüt temsilcisi katıldı.

“İNSAN HAKLARI İHLALİ VAR”

Dünyanın birçok ülkesinde bir baskı, sindirme ve  cezalandırma yöntemi olarak karşılarına çıktığını iddia ettiği ‘gözaltında kaybetme’nin insanlığa karşı suç niteliğinde olduğuna vurgu yapan Başkan Av. Ataş, bunun insan haklarının ve temel özgürlüklerin ağır ve açık ihlali olduğunu kaydetti.

Uluslararası hukuka göre tüm devletlerin, gözaltında kaybetme suçunun sorumlularını istisnasız biçimde soruşturma, yargılama ve yaptırıma tabi tutma yükümlülüğü altında olduğunu hatırlatan İHD Adana Şube Başkanı Av. Yakup Ataş, “Türkiye’de gözaltında kaybetme suçu topluma korku salma ve muhalifleri susturma yöntemi olarak yaygın bir biçimde uygulandı. Yüzlerce insan evlerinden, işyerlerinden, kafelerden, otobüs duraklarından, otobüslerden, otomobillerinden gözaltına alındılar ve bir daha geri dönemediler. Akibetleri ailelerinden dahi gizlendi, hakikat karartıldı” iddiasında bulundu.

“BİR KEZ DAHA HATIRLATIYORUZ”

1990’lardan bu yana her cumartesi günü Galatasaray Meydanı’nda kayıp yakınlarının, çocuklarının, eşlerinin, babalarının kemiklerinin bulunmasını akıbetlerinin açığa çıkarılmasını, faillerinin yargılanmasını, hakikat ve adalet taleplerini ifade etmek için toplanıldığını belirten Başkan Av. Ataş, “Ancak 700. Haftadan beri Galatasaray Meydanı kendilerine yasaklanan bu mücadeleden vazgeçmeyip her cumartesi gibi bugün de 952. Haftasında güvenlik güçleri tarafından ters kelepçe ve işkence ile gözaltına alınan annelerinin adıdır Cumartesi Anneleri” şeklinde konuştu. 952. haftada bu kez Adana’dan Cumartesi Annelerine destek ve ses olmak istediklerini ifade eden İHD Adana Şube Başkanı Av. Yakup Ataş, “Bir kez daha hatırlatıyoruz; AYM ve AİHM kararlarını uygulamayan bir sistem, hukuk güvenliği yaratamaz. Kamu otoritesini, yönetenleri Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına ve meşruiyetine saygı göstermeye, beş yıldır keyfi bir biçimde sürdürülen Galatasaray yasağına derhal ve koşulsuz olarak son vermeye çağırıyoruz” dedi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.