Büyüköztürk: "Üretici, mısırı zararına satıyor"

İYİ Parti Adana İl Teşkilatı, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) önünde toplanarak, açıklanan mısır alım fiyatına tepki gösterdiler.

Gündem Yayın: 24 Ağustos 2023 - Perşembe - Güncelleme: 24.08.2023 14:07:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

TMO önünde basın açıklaması yapan İYİ Parti Adana İl Başkanı Dr. Birol Büyüköztürk, iktidar olduklarında tohumun toprağa düşmeden alım fiyatının açıklanacağını söyledi. Çiftçinin her yıl yaşanan bu fiyat belirsizliğini yaşamayacağını iddia eden Başkan Büyüköztürk, “Türkiye Cumhuriyeti ithal ederek değil, üreterek güçlenecek ve refaha kavuşacak” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasına, İYİ Parti Seyhan İlçe Başkanı Ahmet Coşar, Çukurova Belediye Başkan Yardımcısı ve İYİ Parti Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Azime Kocacık, İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi Recai Mercimek, İYİ Parti Yüreğir Belediye Meclis Üyesi Duran Hakan Şaşmaz ve çok sayıda partili katılarak destek verdi.

“MISIR ALIM FİYATI GEÇ AÇIKLANDI”

2023 yılında mısırın dönüm maliyetinin 6 bin 940 lirayı bulduğunu ifade eden Başkan Dr. Birol Büyüköztürk, devletin alım fiyatını geç açıkladığını iddia ederek, “Tüccara bağımlı bırakılan Çukurova mısır üreticisi ürününü 5 lira civarında zararına satmaya başlamıştır. Geçen yıl ton başına alım fiyatı 5 bin 700 lira olarak açıklanan mısırda bu yıl en az 8 bin lira fiyat beklenirken, TMO alım fiyatını 6 bin lira olarak açıklamış ve hayal kırıklığı oluşturmuştur. TÜİK’in yıllık enflasyonu yüzde 47,8 olarak açıkladığı ülkemizde, mısır alım fiyatına verilen artış sadece yüzde 5,3’tür. Biz çaya verilen yüzde 64’lük ve fındığa verilen yüzde 58’lik artışı bile az bulurken; mısır çiftçisine reva görülen yüzde 5,3’e sessiz kalamayız” diyerek tepki gösterdi.

“MALİYETİ AÇIKLADI”

Bir dönüm mısırın üretim maliyetini de kalem kalem açıklayan Başkan Dr. Büyüköztürk, tohum giderinin 460, ilaç maliyetinin 120, gübre maliyetinin bin 870, sulama giderinin 2 bin, ekim, hasat giderinin 500 arazi ve ekipman giderinin 2 bin lira olduğunu ifade ederek, toplam maliyetin ise 6 bin 940 lira olduğunu iddia etti.

Ülkemizin mısır ihtiyacının yüzde 14’ünün Çukurova Bölgesi’nden karşılandığını ifade eden Başkan Dr. Büyüköztürk, bu yıl Adana’da 865 bin dönüm mısır ekildiğini belirterek, 1 milyon 200 bin ton ürün beklendiğine vurgu yaptı. Türkiye genelinde 8 milyon 300 bin ton rekolte beklentisi ile ülkenin mısır ihtiyacının tamamına yakını bu yıl çiftçi tarafından üretildiğini kaydeden İYİ Parti Adana İl Başkanı Dr. Birol Büyüköztürk, “Mısır fiyatlarının beklenenin altında açıklanması, 2024 yılında ekim alanlarının azalmasına sebep olacaktır. Ülkemiz açısından stratejik bir öneme sahip olan mısır ihtiyacının karşılanması konusunda dışa bağımlı kalınacağı endişesi duymaktayız” diye konuştu.

“HUBUBAT PAZARI TÜCCARIN ELİNE GEÇTİ”

Uzun yıllardır mısır üretimi yapan çiftçilerin ilk defa tahıl üretiminde depo sıkıntısı yaşadığına da vurgu yapan Başkan Dr. Büyüköztürk, hububat pazarının yanlış politikalar yüzünden tüccar ve sanayicinin elinde olduğunu iddia etti. Ukrayna ve Rusya savaşından sonra tahıl koridoru açıldığı için depoların dolduğunu, yeni ürünü depolama sıkıntısının ortaya çıktığını belirten Başkan Dr. Büyüköztürk, “Tarlada ürünü döküp üzerine çadır çekmeyi düşünen üreticilerimiz, çok fazla borçlandıkları için ürünlerini düşük fiyata tüccara satmak zorunda kalıyorlar. Depolar dolu olduğundan dolayı tüccarlar ürünleri değerinin altında satın almaktadır. Bu ekonomik problemlerle mücadele etmeye çalışan çiftçilerimiz aynı zamanda da aşırı sıcaklardan dolayı rekoltesi yüzde 10 düşen mısırın psikolojik savaşını vermektedir” şeklinde konuşarak, İYİ Parti iktidarında tohum toprağa düşmeden alım fiyatının açıklanacağını, çiftçi her sene yaşanan fiyat belirsizliğini yaşamayacağını iddia etti.

• kaynak: egemen.gzt.com

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.