ECZ. YALBUZDAĞ, “AFETLERDEN DERS ALMIYORUZ”

Adana Eczacı Odası (ADEO) Yönetimi, artan küresel tehditler ve yaşanabilecek afetlerde; KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer) olayları karşısında üyelerine farkındalık eğitimi verdi.

Sağlık Yayın: 30 Haziran 2024 - Pazar - Güncelleme: 30.06.2024 12:34:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Eğitime; Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Savunma Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi KBRN Savunma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kılıç, SBÜ Savunma Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi KBRN Savunma AD Dr. Öğr. Üyesi Ecz. Neslihan Külahlıoğlu ve SBÜ Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi KBRN Savunma AD Yüksek Lisans Öğrencisi Ecz. Fatma Cengiz konuşmacı olarak katıldı.

KBRN TEHDİTLERİ ÖNEMLİ BİR ENDİŞE KAYNAĞIDIR

KBRN olayları gibi yıkıcı afetlere karşı koruma ve hazırlıklı olma konusunda eczacı meslektaşlarının farkındalığını arttırma, bilgi düzeyini  ve mesleki becerileri geliştirme amacıyla ‘Temel Kimyasal Biyolojik Radyolojik ve Nükleer (KBRN) Farkındalık Eğitimi’ düzenlediklerini belirten Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, yaptığı açılış konuşmasında “Stratejik konumu ve sismik aktivitesi nedeniyle KBRN tehditleri önemli bir endişe kaynağıdır. Bu tehditler insana, hayvana, toprağa, çevreye ve atmosfere bile zarar vermektedir. Mesleki gelişimleri meslektaşlarımıza aktaran bir misyonumuz olduğu gibi halk sağlığını ve güvenliğini yakından ilgilendiren çevresel faktörler konusunda da bilgilenmek ve gereğini yapmak zorundayız. Dünyamızda her şey değişiyor. Olabilecek her türlü küresel tehdite karşı hazırlıklı olmalıyız. Pandemide, yaşanan doğal afetlerde bunun en yakın tanığı bizler olduk. Üzülerek söylüyorum yaşanan afetlerden maalesef ders almıyoruz. Bilindiği gibi kirlenen çevreyi temizlemek aslında çok zordur. Bu konuda da yetkilileri göreve davet ediyorum. KBRN eğitimi tüm eczacılara fayda sağlayacaktır. Adana Eczacı Odası olarak bu ve benzeri bilimsel eğitimlerimizi arttırarak sürdüreceğiz. Çünkü yaşadığımız çevre, bu ülke, bu dünya bizim: hepimizin. Lütfen koruyalım. Bu anlamda değerli bilgilerini bizlerle paylaşan Prof. Dr. Selçuk Kılıç’a, Dr. Öğr. Üyesi Ecz. Neslihan Külahlıoğlu’na ve Ecz. Fatma Cengiz hocalarıma Yönetim Kurulum adına minnet ve teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

PROF. DR. SELÇUK KILIÇ

‘KBRN Nedir? KBRN Tehditlerine Genel Bakış’, ‘KBRN Olaylarında Sağlık Profesyonelleri’, ‘Biyolojik Olaylar ve Eczacının Rolü’, ‘Biyolojik savaş ajanları ve biyoterörizm’, ‘Biyolojik ajanlara karşı farmasötik yaklaşım’, ‘Antibiyotikler – antiviraller – aşılar’, ‘Tedavi, izlem ve yönetimi’ konu başlıklarıyla Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Savunma Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi KBRN Savunma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kılıç eğitim verdi.

DR. ÖĞR. ÜYESİ ECZ. NESLİHAN KÜLAHLIOĞLU

‘Eczacılık Perspektifinden KBRN Olayları’, ‘Eczacıların KBRN Olaylarındaki Rolleri’, ‘Kimyasal Olaylar ve Eczacının Rolü’, ‘Kimyasal savaş ajanları ve tıbbi etkileri’, ‘Kimyasal savaş ajanlarına maruziyette kullanılan antidotlar ve ilaçlar’, ‘Topikal tedavi protokolleri’, ‘Radyolojik ve Nükleer Olaylar ve Eczacının Rolü’, ‘Radyolojik ve Nükleer Olaylar’, ‘Radyasyonun sağlık üzerine etkileri’, ‘Akut Radyasyon Sendromu (ARS)’, ‘Uzun dönem etkileri’, ‘Radyasyondan korunma ve Radyasyon tedavisinde farmasötik müdahaleler’, ‘İnternal radyasyon tedavisinde kullanılan farmasötik ajanlar’, ‘Dekorperasyon/şelatör ajanlar’, ‘Radyoprotektif ve radyomitigatif ajanlar’, ‘KBRN Olayında Eczacılık Uygulaması: Vaka Çalışması’ konu başlığıyla Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Savunma Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi KBRN Savunma AD Dr. Öğr. Üyesi Ecz. Neslihan Külahlıoğlu verdiği eğitimde KBRN Koruyucu Kıyafet Ekipman Giyme ve Çıkarmasını gönüllü eczacılarda uyguladı.

ECZ. FATMA CENGİZ

‘KBRN Olaylarında Eczacıların Yasal Rolü: Etik İkilemler’, ‘Yasal Çerçeveler, Hasta Bakımı ve Toplum Eczacısı ve Halk Sağlığı Dengesi’ konu başlığıyla Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi KBRN Savunma AD Yüksek Lisans Öğrencisi Ecz. Fatma Cengiz eğitim verdi.

Eğitim; soru – cevap bölümünün ardından Prof. Dr. Selçuk Kılıç’a, Dr. Öğr. Üyesi Ecz. Neslihan Külahlıoğlu’na ve Ecz. Fatma Cengiz’e ADEO Yöneticileri tarafından teşekkür plaketi verilmesi ile son buldu.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.