GÜRER: “EKONOMİK KRİZ VATANDAŞI PRESLİYOR”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşın AKP iktidarı ile zorunlu diyet yaptığını ve artan borçlar ile icra kıskacı altında bulunduğunu söyledi.
Gürer, “İktidar vatandaşın boğazını sıkıyor. Son nefeste vatandaş nasıl geçineceği düşünüyor. Evde huzur kalmadı. İcra ile boğuşan vatandaş, yanında evden eşya satarak geçimini sürdürmeye çalışanların da sayısı artıyor. 1 Ocak - 4 Mayıs 2024 günleri arasında icra dairelerine UYAP üzerinden gelen yeni dosya sayısı 3 milyon 240 bin oldu. İcra daire sayısı arttı. Çek ve senet ödeyemediği ve taahhüdünü yerine getiremediği durumda cezaevi yolu da gözüküyor. Ekonomik sorunlar ailelerin dağılmasına, çocuklarda psikolojik sorunların oluşmasına da neden oluyor. Ekonomik kriz, vatandaşı presliyor, eziyor. Yaşamı daraltıyor. Acıları katlayıp mutlulukları bozuyor” dedi.
CEZAEVİNDE YER YOK
Ekonomik kriz nedeniyle parasal ilişkilere dayalı alış-veriş suçlarına ilişkin cezaevine düşme sürecinin olabildiğince daraltılmış olmasına rağmen, karşılıksız çek ve taahhüt edilen ancak ödenmeyen senetlerle ilgili cezaevine gitme sürecinin devam ettiğini belirten Gürer, “Bakana bir soru önergesi vererek 2023 ve 2024 yıllarında bu bağlamda cezaevinde tutuklu olanların sayısını sordum. Böyle giderse ekonomik krizle doğan suçlardan cezaevine düşen sayısı da artacak” diye konuştu.
VATANDAŞ BORÇLANIYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bankaların bireysel kredi ve kredi kartları nedeniyle vatandaşlardan olan alacaklarının bakiyesi 19-26 Nisan arasındaki haftada 42,7 milyar lira artarak 3 trilyon 108 milyar lirayı bulduğunu, tüketicilerin bankalara olan borçları 2024 yılı başından bu yana 380 milyar lira (%13,9) arttığını ve bankaların tüketicilerden zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları bireysel kredi ve kredi kartı alacaklarının ise 19-26 Nisan haftasında 1,2 milyar lira daha artarak 59,7 milyar lira olduğunu, söz konusu haftada bankaların toplam batık kredilerinin 1,2 milyar lira artarak 203,4 milyar liraya yükselmesinin tamamıyla bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen vatandaşlardan kaynaklandığını belirtti.
Vatandaşların zamanında ödeyemediği için bankalar tarafından icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında yıl başından bu yana 14,4 milyar liralık (%31,7) artış yaşandığını ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İktidar enflasyonun düşeceğini ifade ediyor. Ancak bu düşüş ürün ve mal fiyatlarının artışını geri getirmeyecek. Sabit, dar gelirli, emekli ve açlık sınırı altında asgari ücretli geliri değişmediği ve rafta ürün fiyatlarının düşmediği için gelir-gider dengesi nedeniyle ihtiyaçlarını karşılayamayacak. Ücretlerde ve gelirde artış olmadan sabit gelirli vatandaşın başta sağlıklı beslenme olmak üzere yaşamsal sorunları devam edecek. Her kesimin sorunları devam edecek. Sorun, sistemden kaynaklanıyor. Yüksek faiz oranları yanında Yap-İşlet gibi kara delikler tıkanmadan, kamucu bir anlayışla sorunlar ele alınmadan, tarıma öncelikli desteklerin doğru ve gerekli yerlere ulaşmadan, üretim yapılmadan ve üretilen ürün katma değerli hale getirilmeden ve yurt dışı pazarlarında daha fazla yer bulmadan, planlı bir ekonomiye ve yaşama dönülmeden ve hukuku üstün kılınmadan ve bağımsız kılınmadan, şeffaf, liyakata dayalı, adil ve israftan arınmış bir yönetim anlayışı uygulanmadan sorunlar bitmeyecek. UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde bekleyen toplam dosya sayısı 21 milyon 862 bine yükseldiği yerde vatandaşın önemli bir bölümü sağlıklı beslenemezken, vekaletle kurban kesim ücreti emekli maaşını geçtiği süreçte tüm sorumluluk Cumhurbaşkanlığı sisteminde. Bir an önce güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilmelidir. Hesap verebilir, denetlenebilir, israftan arınmış bir yönetim anlayışı geliştirilmelidir.” dedi.