Pekduraner : EYT’li çalışana prim desteğinin kaldırılması işverenin maliyetini artıracak

Mali Müşavir Özlem Pekduraner, gündemde olan ve çalışan Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ı (EYT) yakından ilgilendiren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde yer alan değişiklikleri değerlendirdi.

Ekonomi Yayın: 27 Temmuz 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 27.07.2024 11:04:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

HABER: HÜSEYİN AZAR

Bu teklif, kısa vadeli sigorta kolları prim oranının yüzde 2’den 2,25’e çıkarılmasını ve EYT’liler için ödenen 5 puanlık prim desteğinin kaldırılmasını öngörüyor.

Pekduraner, iş dünyasının mevcut ekonomik koşullarda daha fazla teşvik beklerken, kısa vadeli sigorta kolları prim oranının artırılmasının ve mevcut desteğin kaldırılmasının, hem çalışan EYT’lilerin hem de işverenlerin tepkisini çektiğini belirtti. Ayrıca, 5 puanlık prim desteğinin kaldırılmasının işverenlerin ekonomik yükünü artıracağını ve bu durumun işverenlerin EYT’lileri istihdam etmekte tereddüt etmelerine yol açabileceğini ifade etti.

Emeklilerin çoğunun emekli maaşı ile geçinemedikleri için çalışmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Pekduraner, farklı teşviklerin uygulanmaması halinde emeklilerin sigortasız çalışmaya yönelebileceğini, bunun da devlet için prim kaybına ve sosyal güvenlik açıklarına neden olabileceğini belirtti. Bu durumun, kayıt dışı istihdamı artırarak sosyal güvenlik sistemine zarar vereceğini de ekledi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.