POZANTI’NIN KURTULUŞ YILDÖNÜMÜ BÜYÜK BİR COŞKUYLA KUTLANDI

Adana’nın önemli yayla ilçelerinden olan Pozantı’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. Yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Gündem Yayın: 25 Mayıs 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 25.05.2024 13:25:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Birinci Dünya savaşında Osmanlı’nın yenilgisiyle önce Çukurova, ardından da Toroslar’da askeri ve stratejik açıdan büyük önem taşıyan ve önemli bir geçit merkezi olan Pozantı, Fransızlar tarafından düşman işgalinden kurtuluşunun 104’üncü yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Kurtuluş Etkinlikleri 2 Güne Yayıldı

İki güne yayılan kurtuluş etkinliklerinin ilk gününde düşmana ilk kurşunu sıkan Usta Mehmet’in kabri ve Çoğbeli Şehidi Kasım Hoca Efendi’nin Belemedik’teki kabri ziyaret edilerek dualar edildi. Aynı gün Adana Büyükşehir Belediyesi Bando ekibinin muhteşem gösteri eşliğinde ilçe meydanında kortej yürüyüşü yapılarak vatandaşlar kurtuluş etkinliklerine davet edildi.

Etkinliklerin ikinci günü ise sabahın erken saatlerinde başladı. Kaymakamlık ve belediye başkanlığı çelengi İlçe Kaymakamı Ekrem Güdek ve Belediye Başkanı Ali Avan tarafından Atatürk anıtına sunuldu.

İlçe Şehitliği Ziyaret Edildi

Saygı duruşu ve İstiklal marşı okundu ve ardından Adana Büyükşehir Belediyesi Bando ekibi ve mehteran takımı eşliğinde kurtuluş yürüyüşü yapıldı. Yürüyüş esnasında kuva-i milliye temsilcileri ve gaziler ile Samsun'dan gelen içinde Atatürk maketinin bulunduğu 1934 model araç büyük ilgi gördü.

Kurtuluş Törenine Binlerce Kişi Katıldı

25 Mayıs Kurtuluş Parkında düzenlenen kurtuluş törenleri Kaymakam Ekrem Güdek ve Belediye Başkanı Ali Avan’ın törene katılanların ve halkın bayramını kutlamasıyla başladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Belediye Başkanı Ali Avan yaptı. Başkan Avan konuşmasında şunları dile getirdi;

Başkan Avan konuşmasında şunları söyledi;

“Bugün, 25 Mayıs. Kahraman Pozantı'nın düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünü büyük bir gurur ve coşku ile kutluyoruz. Bu anlamlı günde, geçmişin fedakârlıkları ve cesaretiyle geleceğe umutla bakan bir milletin evlatları olmanın onurunu yaşıyoruz.

Panzık çukurundan Hatice Kadın ve Kumcu Veli, direnişin sembolü olarak hafızalarımızda yer edindi. Sinan Tekelioğlu ve Yüzbaşı Saffet Pozantı, cesaretleriyle düşmanı geri püskürttü. Besim Aybayoğlu ve Emin Polat, mücadele ruhunu yüceltti. Çamalan’dan Adil Efe, Ulukışla’dan Çoban İbrahim, Yanıkışla’dan Tekelioğlu Mustafa Ağa, Gülek’ten Nasıf Hoca, Alpu’dan Usta Mehmet ve Kamışlı’dan Şehit Kasım Hoca gibi isimler, bu toprakların özgür kalması için verdikleri mücadele ile efsaneleşti. Bu kahramanlar, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün milli çağrısına kulak vererek, büyük bir azim ve kararlılıkla, bu güzel toprakları işgal eden düşmana karşı durdular. İnanç ve vatan sevgisiyle dolu yürekleri, birlik ve beraberlik ruhu ile güçlendi. O gün, Pozantı'nın cesur insanları, bağımsızlık mücadelesinin en önemli adımlarından birini attı ve bölgemizi düşmana dar ederek, tarihler 25 Mayıs 1920'yi gösterdiğinde geldikleri gibi gitmelerini sağladı.

Pozantı’mızın kurtuluşu, sadece bir zafer değil, aynı zamanda büyük bir mirastır. Bu mirası korumak, gelecek nesillere aktarmak ve onların izinde yürümek bizim en büyük görevimizdir.

Kıymetli hemşehrilerim;

Geçmişimizden aldığımız güçle, bugünü daha iyi kılmak ve yarınlara daha güzel bir Pozantı bırakmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Her birinizin desteği ve katkısı, bu yolda bizler için büyük bir değerdir. Birlik ve beraberlik içinde, aynı inanç ve kararlılıkla, Pozantı'yı daha yaşanabilir, daha gelişmiş ve daha güçlü bir şehir haline getireceğimize inancım tamdır.

Bu anlamlı günde, hepinizi en içten dileklerimle selamlıyor, başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşları olmak üzere bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin kahramanlarını bir kez daha saygı ve minnetle anıyorum. Kurtuluş günümüz kutlu olsun! Ne Mutlu Türküm Diyene…” dedi.

Gösteri Grupları

Kutlama etkinliği kapsamında Adana Büyükşehir Belediyesi Bando takımı, Kültür Bakanlığı bando ekibi, Adana Toroslar Mehteran takımı, Pozantı Belediyesi tiyatro ekibi, ilçedeki okulların öğrenci grupları birer gösteri sundu, öğrenciler tarafından şiirler okundu.

Pozantı'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 104'üncü yıldönümü törenine Kaymakam Ekrem Güdek, Belediye Başkanı Ali Avan, Cumhuriyet Savcısı Alican Köşger, İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Nuri Dilek, İlçe Emniyet Müdürü Kahraman Özkeskin, Pozantı Yüksekokul Müdür Yardımcısı İlkay Şen, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluş başkanları Mahalle Muhtarları ve çok sayıda yöre halkı katıldı.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.