TAYLANCI: “SPONSOR SİTEMİM VAR”

...

Spor Yayın: 21 Haziran 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 21.06.2023 16:50:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 11 dk.
Google News

Adana İdmanyurdu’nun en önemli özelliğine dikkat çeken Başkan Metin Taylancı, “Adana’nın kurulan ilk amatör takımıyız. Rahmetli Gavur Tahsin, Fransız Ali lakabı anılan rahmetli büyüklerimiz, 1925 yılında kurmuş bu takımı. 98 yıllık bir kulübüz. Kapanmış olan bir kulübe sahip çıkarak 1993 yılında Kadın Futbol Kulübü olarak faaliyete geçirdik. 100’üncü yılda neden söz sahibi olmayalım? Biz varken ne Fenerbahçe’si, ne Galatasaray’ı, Beşiktaş’ı, Karagümrük’ü ne de Trabzonspor’u bu ligde yoktu” diye konuştu.

Kentin, Kadınlar Futbol Süper Ligi’nde oynayan tek takımı olmalarına rağmen sponsor bulmakta zorlandıklarını iddia eden Başkan Taylancı, “Artık birileri şunu desin; ‘Bu Adana’nın takımı. Kimsenin cebinden vermesini istemiyoruz. Siyasilerden bir tek Jülide Sarıeroğlu Hanımefendi’nin desteğini gördük. Allah razı olsun. En sıkıştığımız anda kulübün birçok sorununu çözdü. Belediyelerin desteği ile Süper Lig’de şampiyon olarak Avrupa’ya gitsek kötü mü olur?  Avrupa’ya Metin Taylancı gitmiyor. Adana’nın takımı gidiyor” diyerek tepki gösterdi.

“İLK KEZ UYGULANACAK”

Geçen sezon Türkiye Kadınlar Futbol Süper Ligi B Grubunda mücadele eden Adana İdmanyurdu, bu 2023-24 sezonunda, ilk kez 16 takımdan oluşan, yarı profesyonelmiş gibi, play-off maçlarının olmadığı Türkiye Kadınlar Süper Ligi’nde mücadele edecek. Yabancı oyuncu sayısının 8’e çıkartıldığını belirten Başkan Metin Taylancı, “Türkiye’nin her yerine deplasmana gitmek zorunda kalacağız. Geçen yıl mesela; Grubumuzda olan Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor ile Adana’da oynuyorduk. Şimdi Beşiktaş ve Karagümrük de var. Bütün takımlar tek grupta oluştu. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor, Karagümrük ve diğerleri hepsiyle bir arada oynayacağız” kentin Süper Lig’de oynayan tek kadın futbol takımı olmalarına rağmen sponsor desteği çektiklerinden yakındı.

“DEMİRSPOR’A BAŞARILAR DİLERİM”

Kent dinamiklerinin yeterli sponsorluk desteği vermediklerini iddia eden Başkan Taylancı, kendi güçleriyle mücadeleyi sürdürdüklerini söyledi. Adana Demirspor Kulübü’nün Avrupa Konfederasyon Ligi’nde mücadele edeceğini de hatırlatan Başkan Taylancı, “Avrupa liglerinde oynayacak olan takımların kadın futbol takımının olması zorunluluğu 2024-25 futbol sezonunda yürürlüğe girecek. Avrupa’da mücadele edecek olan kentimizin güzide takımı Adana Demirspor’a başarılar dilerim” dedi.

“İSVEÇ’TE, SPONSORLUK TEŞVİK EDİLİYOR”

İsveç’te kadın futbolunun çok iyi durumda olduğunu ifade eden Adana İdmanyurdu Kadın Futbol Kulübü Başkanı Metin Taylancı, “İsveç’in kısa sürede nasıl böyle iyi yerlere geldiğini, nasıl aşamalardan geçtiğini araştırmak üzere kafileyle gönderildik. Baktık ki, aşama kaydedilmemesi için hiçbir sebep yok. Kulüplerin yaşaması için ekonomik olarak destekler var. Sponsorluk gelirleriyle ilgili, federasyonların yaptığı teşvikler var. Kısaca, her şey var. Biz de, Türkiye’deki kadın futbol takımlarına ‘isim sponsorluğu’ desteği’ verilmesi yönünde görüş belirttik. Ayrıca, iddia gelirlerinin bu sezon başlatılması gerektiğini ifade ettim.” diyerek, kendilerinin ise maçlara gidebilmeleri için otobüs bulmakta zorlandıklarını iddia etti.

“BU AYIP KİMİN?”

Her sezon öncesi yaşadığı sponsor bulma sıkıntısının kendisini yıprattığını ve yorduğunu belirten Adana İdmanyurdu Kulübü Başkanı Metin Taylancı, “Biraz destek olunması gerekiyor. Büyükşehir’in yanı sıra dört merkez ilçe belediyemiz var. Mesela bir örnek vereyim mi? Zonguldak’ın Ereğli İlçe Belediyesi’nin 100 bin nüfusu var. Küçük bir örnek. Bu yıl takımın başında olan hocamızı da oradan getirmiştim. 100 bin nüfuslu Karadeniz Ereğli Belediyespor Kadın Futbol Takımının bu yılki bütçesi 10-15 milyon lira arasında. Geçen yıl, adımız neredeyse Demirspor olacaktı. Adamlar bizi destekleyecekti. İlk yarının finansmanı tamam, Adana Demirspor, erkek futbol takımını Avrupa’da mücadele etmesine ağırlık verdiği için biz de çok fazla bir talepte bulunmadık. Allah razı olsun bir şeyler yaptılar. İlk maç Fenerbahçe maçı, deplasmana gideceğiz. Kulüp evine hırsız girmişti. Bütün malzemelerimizi çalınmıştı. Bütün Türkiye’de olay oldu, herkes duydu. Eksik malzemelerle iki gün sonra Fenerbahçe maçına çıktık. Türkiye’de bir ilki, rezaleti yaşadık. Üç oyuncu değiştirmiştik, bir oyuncu daha değiştirecektik. Hakemden özel izin alarak ikinci yarı oyuna girecek oyuncuya, oyundan çıkan oyuncunun formasını giydirmek zorunda kaldık. Bu maçı TV canlı yayınlamıştı. Şimdi bu benim mi Adana’nın ayıbı mı?” şeklinde konuşarak kentin dinamiklerine sponsorluk desteği vermeleri konusunda çağrıda bulundu.

“TÜRKİYE’NİN EN POPÜLER TAKIMIYIZ AMA…”

Yeni sezon için sponsorluk görüşmelerini sürdürdüklerine de değinen Başkan Metin Taylancı, “Türkiye’nin değişik illerinden birçok firmaya sponsorluk ricasında bulunuyoruz. Önümüzdeki sezon için 3-4 milyon liralık bir bütçeyle ligde kalabilecek bir kadro oluşturacağız. Geçen yıl, Fenerbahçe’nin 20, Galatasaray’ın 20, Gaziantep’in 18, Karagümrük’ün bütçesi 16 milyon liraydı. Biz bunlarla mücadele ediyoruz ve Türkiye’nin en popüler takımıyız ama yaşadıklarımızı görüyorsunuz. Allah yardımcımız olsun. Adana’da 2 milyon liralık, 1 milyon liralık sponsorluk verecek kuruluş yok mu? Bitexen’den de rica ettik” diyerek, göğüs reklamı bulunabilirse en azından sporcuların ödemelerinin bir kısmını karşılayabileceklerini kaydetti.

“SÜLEYMAN SOYLU DESTEK VERDİ”

İçişleri eski Bakanı Süleyman Soylu’nun destekleriyle, Adana Valiliği’nin himayesinde Akkapı Mahallesi’nde tesis yapıldı. Sahadaki iyileştirmeyi de Adana Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yeniden yapmaya çalıştıklarını belirten Adana İdmanyurdu Kulübü Başkanı Metin Taylancı, “Allah razı olsun. Süper Lig, bu sene hakiki Süper Lig oldu. Takım sayısı 16’yı çıktı. Bu şartlarda yükümüz de arttı. Maliyetler çok ağır. Devam edebilmemiz için 3-4 milyon lira gibi bir bütçeye ihtiyacımız var. Bu sezonu küme düşmeden atlatabilirsek gelecek sezon harika bir geçiş yapabiliriz. Çünkü, geçiş dönemini atlatmamız çok önemli. Gelecek yıl yarı profesyonellik başlıyor. Ligde kalırsak önümüz açık” dedi.

“BAŞKAN YAVAŞ SAHİPLENDİ”

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kadın Futbol Takımının bu yıl şampiyon olduğunu hatırlatan Başkan Taylancı, “Bu takım daha önce spor kulübüydü. Bizim gibi amatör gençlik kulübü olarak arkadaşlar idare etmeye çalışıyordu. Başkanı şu an Gazi Üniversitesi’nde profesörlük yapıyor. Alanında çok bilgili olmasına rağmen kadın futbolu konusunda bana danışan bir arkadaşım. Önceleri ‘Metin Bey takımların durumunu ne yapacağız?’ diye soruyordu. Üç yıl önce Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, hani pandemide Antalya’da bir şampiyona yapılmıştı. Biz de çeyrek finale kalmıştık. Bütün takımları tek otelde toplamışlardı. O şampiyonada Ankara Büyükşehir Belediyesi Fomget G.S.K. bizi çeyrek final maçında mağlup ettiler. Yarı finalde elendiler.  Başkan Mansur Yavaş bu takıma sahiplendi. Başkan Yavaş’ın sporla alakası yok. Zeydan Karalar spora daha yatkın. Ankara Büyükşehir Belediyesi o yıl 5 milyon liralık bütçe ayırdı. Geçen yıl 10 milyon lira bütçe ayırdılar. Bu yıl ise 15 milyon lira bütçe verdi. Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Ergül Halisçelik, değerli bir bürokratımız. Bu konuda bilgiler aktardım. Her zaman destekliyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi, taşeron şirketlerinin reklamları aracılığıyla sponsorluk sağladılar. Takım da bu yıl şampiyon oldu” şeklinde konuşarak, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl Şampiyonlar Ligi’nde oynayacaklarına dikkat çekti.

“KENDİMİZİ PAZARLAYAMIYORUZ”

Geçen sezon 5 milyon liralık bir bütçeyle bu takımlarla başa baş mücadele etmek zorunda kaldıklarına vurgu yapan Başkan Taylancı, “Böyle bir dezavantajımız var. Kadın Futbolunu Türkiye’de en iyi bileniz. Ama bizim formamızda sağlam bir sponsorumuz yok. Geçen sezon 11 hafta liderdik. Galatasaray’ı hem orada hem burada yenmişiz. Yani iyi takımdık. Sponsorumuz vardı. Bitexen ile 500 bin liraya anlaşmıştık. O dönem 500 bin lirayla bir şeyler yapabiliyorduk. Şampiyon adayı bir takımdık” şeklinde hatırlatmalarda bulunarak kendilerini pazarlayamamaktan yakındı.

“UEFA, BİRÇOK ALANDA KISSAS KABUL EDİYOR”

Dünyadaki kadın futbolunda yaşanan gelişmelere de dikkat çeken Adana İdmanyurdu Kulübü Başkanı Metin Taylancı, “Kadın Futbolu, artık ön planda. UEFA’da birçok alanda kıssas kabul ediliyor. Senin borcun 10 milyarsa, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin borcu 50 milyar lira. Ya o adam yapıyor da biz niye yapamıyoruz ya? Bu kadar zor mu ya? Hala onunla ilgili sabırla bekliyorum” diye dert yanarken, sponsorluk vermek isteyenlerin ‘Diğerleri de ister’ diyerek geri durduklarına vurgu yaptı.

“TEK BAŞINA AĞLAMANIN BİR ANLAMI YOK”

Sponsorluk taleplerini ‘ağlaya ağlaya’ dillendirmelerine de açıklık getiren Başkan Taylancı, “Bizim iddia gelirimiz yok. Mesela, Çukurova Belediyespor Voleybol Takımının iddia geliri var. Maç hasılatı da var sayılır. Sponsorları da büyük. Ya bizim reklam gelirimiz bile yok. İddia gelirimiz yok. İddia gelirimiz olsa bu takımı döndürürüz, inşallah. Buradan gelecek olan para takımı finans eder. Ama kadın futbolunda iddia yok. İddia gelirinin olacağına bizi inandırsalar bile kimseye gebe kalmayız. Artık tek başına ağlamanın bira anlamı yok. Neyimiz var neyimiz yok harcayıp lige devam edeceğiz. Bu bizim şerefimiz” diyerek işin enteresan tarafının da bu olduğuna işaret etti.

“KAFALARI ÇALIŞIYOR”

Adana’nın 5-6 tane 3. Lig takımının olduğuna da vurgu yapan Başkan Taylancı, “3. Lig takım sayınız çoğalsa ne olur ki? Tesis yok, saha yok, destek yok. Süper Lig’de en büyük abileri biziz. 30 yıllık Türkiye’nin en eski kulübüyüz. Gaziantep’in Süper Lig’de iki takımı oldu. Her birinin sponsorları dünyanın parasını harcıyor. 3. Lig’deki takımı bile şampiyon yaparak, 2. Lig’e çıkardılar. Onlar bile para harcıyor. Adamların kafası çalışıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kafası çalışıyor. Konak Belediyesi, İstanbul’da Ataşehir Belediyesi bizim Seyhan ilçesi büyüklüğü kadar bir belediyeler. Hepsinin, Kadınlar Futbol Süper Ligi’nde takımları var. Ben bir türlü anlatamadım” şeklinde serzenişte bulunmaya devam ederek kentteki tuhaflığa dikkat çekti.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.