Toplum Tabanlı Afet Yönetimi'ne geçilmeli, Afet Bakanlığı kurulmalı

Adana Aydınlar Ocağı Başkanı Özer, depremin afete dönüşmesini önleyecek tavsiyelerde bulundu.

Gündem Yayın: 22 Mart 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 22.03.2023 10:39:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

ADANA-  Adana Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Yusuf Özer, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerindeki felaket ve tarifi mümkün olmayan acıların yeniden yaşanmaması için Afet Bakanlığı kurulmasını önerdi. Özer, ayrıca 6 Şubat'ın Türkiye Afet Riskini Azaltma ve Afet Kayıplarını Anma Günü ilan edilmesini istedi. 

"Büyük acılar yaşadık, normalleşmek zaman alacak" 
Kahramanmaraş merkezli ve ardından gelen Hatay merkezli depremlerde, 50 binden fazla insanımızın hayatını kaybettiğini, binlerce insanımızın da yaralanarak sakat kaldığını anımsatan Özer, herkesin büyük acılar yaşadığını, depremin ülke ekonomisine maliyetinin de yaklaşık 80 milyar doları bulduğuna dikkat çekti.
Her şeyi yeniden kurmanın, hayatı normalleştirmenin yaşanan acılardan dolayı büyük zaman alacağına işaret eden Özer, Prof. Dr. Okan Tüysüz'ün "1999 depremleri Türkiye’de milat oldu denilen depremlerdir. Maalesef milat falan olmadı, kısa sürede unuttuk." sözlerine atıfta bulunarak, depremlerin Türkiye’nin bir gerçeği olduğunu daima hatırda tutmak gerektiğini bildirdi. 
Refleks oluşturmak için 6 Şubat'larda deprem tatbikatı yapılmalı  
Özer, depremlerin afete dönüşmesini önlemek için ise bazı önerilerde bulundu. Özer, 6 Şubat tarihinin “Türkiye Afet Riskini Azaltma ve Afet Kayıplarını Anma Günü” olarak ilan edilmesini, o gün, evlerden okullara, iş yerlerinden kışlalara, hastanelerden hapishanelere yediden yetmişe herkesin, Deprem Tatbikatı'na katılması ve bu konuda milli bilinç, milli refleks oluşturulması gerektiğini bildirdi. 
"Afete milli dayanışma ruhu ile müdahale edilmeli" 
"Bütünleşik Afet Yönetimi Sistemi'nden, Toplum Tabanlı Afet Yönetim Sistemi'ne geçilmelidir." diyen Özer, "6 Şubat depremlerinde gördük ki, milli duygularımız, milli dayanışma ruhumuz ve özverimiz çok yüksektir. Sivil toplum kuruluşlarımız ve her bir vatandaşımız kendi imkanları ölçüsünde büyük fedakarlıklar yapmıştır. Milletimizin bu sosyal zenginliği Toplum Tabanlı Afet Yönetim Sistemi ile daha verimli olacaktır." ifadelerini kullandı. 
Risk analizlerinin daha iyi yapılması gerekiyor
Özer, ülkemizde sık yaşanan; deprem, sel, çığ düşmesi, orman yangınları, patlamalar ve kuraklık gibi bir çok doğal, teknolojik ve insan kaynaklı afetler sebebiyle etkili bir Risk Analizi, Zarar Azaltıcı Önlemler, Etkili Müdahale, Afet Sonrası İyileştirme ve Yeniden İnşa süreci için Afet Bakanlığı kurulması gerektiğine vurgu yaptı. Özer, ayrıca depremin etkisini en ağır gösterdiği Kahramanmaraş ve Hatay’da en çarpıcı yıkılmaların olduğu bir alanın Açık Hava Deprem Müzesi'ne dönüştürülmesini, bu sayede depremin güncelliğinin korunacağını, eğitimler sırasında ise bu bilincin hafızlara kazınacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.