Av. Özcan: "Yıkıma sebep olanlar adalet önünde hesap vermediler"

Adalet Peşinde Aileleri Platformu üyesi bir grup depremzede yakını ve avukat grubu Adana Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Gündem Yayın: 05 Ocak 2024 - Cuma - Güncelleme: 05.01.2024 14:41:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Depremin etkilediği 11 ilde eş zamanlı yapılan basın açıklamasına Adana Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz ve yönetim kurulu üyeleri de katılarak destek verdi.

Platform adına açıklamayı Avukat Mehtap Akyüz Özcan yaptı. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yakınlarını kaybeden ve adalet arayan aileleri temsilen toplandıklarını belirten Av. Özcan, “6 Şubat depremlerinde resmi rakamlara göre en az 50 bin insan yaşamını yitirdi. Bunun yanı sıra 35 binden fazla bina yıkıldı, 300 bine yakın binada ağır hasar oluştu. 1,5 milyon insan evsiz kaldı. Bu yıkıma sebep olanlar tam anlamıyla yargılamaya dahi tutulmadı” şeklinde konuşarak, adalet karşısında hesap vermediklerine dikkat çekti.

“ETKİN YARGILAMAYA TABİ TUTULMALARINI İSTİYORUZ”

Mevzuatta bina yapımında sadece yapı müteahhitlerinin değil, ilgili kamu görevlilerinin de sorumluluğunun açıkça belirtildiğine dikkat çeken Av. Özcan, “Yapı denetim sorumlularından, belediye yetkililerine ve ilişkili bakanlık görevlilerine kadar; sorumluların her bina için ayrı ayrı tespiti ile yargılamaya tabi tutulmaları gerekmektedir. Yasa herkese eşit bir şekilde uygulandığı takdirde fonksiyonunu yerine getirir. Aksi halde şahsa göre uygulanan bir metinden ileri gidemez. Dolayısıyla sorumluluğu bulunan herkesin tespiti ile adil ve etkin bir yargılamaya tabi tutulması esas talebimizdir” diye konuştu.

Bugüne kadar süre gelen yaşadıkları hukuksal problemleri dile getirmek ve nedenlerini sormak için toplandıklarının altını çizen Av. Mehtap Akyüz Özcan, 11 ayın sonunda sorulmayan, cevaplanmayan soruları sorarak haykırdıklarını ve cevap istediklerini ifade etti.

“ADALET ÖNÜNDE HESAP VERSİNLER”

Mücadelelerinin bitmediğini bugün burada sadece 6 Şubat’ta ölenlerin hesabını sormak için değil, 6 Şubat’ta enkaz altında ölmeyen ancak hala insani bir yaşam bekleyen herkesin haklarını savunmak için bulunduklarını belirten Av. Özcan, ölümlerde sorumluluğu bulunan herkesin adalet önünde hesap vermesi için toplandıklarını söyledi.

Kendilerinin, kendilerinden sonrakilerin ve onlardan sonra gelecek olanların yaşamları için depreme dirençli kentlerin yapılmasını talep etmek için toplandıklarını kaydeden Av. Özcan, “Bizden başka kimsenin deprem için hak arayışında olmaması için buradayız. Çocukların annesiz, babasız kalmaması, annesi babası enkazda kalan ve tek başına hayatta kalan bebeklerin olmaması için buradayız” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.