BARUT; PAMUK ÜRETİCİSİ ZARARDA
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, hasat yapılan pamuk tarlasında üreticilerle buluştu,
Barut, iktidarı ve bakanlığı hasat sevinci yerine derin endişe taşıyan çiftçiler için harekete geçmeye çağırdı. Maliyeti 27-28 lira olan pamukta serbest piyasa fiyatlarının 19-20 lira seviyelerinde olduğunu anımsatan Barut, "Üreticimizin binbir emekle ürettiği ürünler, maliyetin altında satılırsa çiftçi biter, tarım yok olur. Gelin pamuk üreticilerinin feryadını duyun, çiftçinin yüzünü güldürün. Pamukta alım fiyatı 30 liranın üstünde, 35 lira bandında olmalı" dedi. Pamukta kiloda 1.6 lira olan prim desteğinin planlı üretim modeli çerçevesinde yaklaşık 1 liraya düşürüldüğüne de işaret eden Barut, yanlıştan vazgeçilmesini, üretime ve üreticiye destek verilmesini istedi.
PAMUK TARLASINDA HASAT ANINDA ÇİFTÇİLERLE BULUŞTU
Karataş Ovası'ndaki hasat yapılan pamuk tarlasında çiftçilerle buluşarak dertleşen Barut, sorunları dinlerken çözüm için neler yapılması gerektiğine dair görüş alışverişinde bulundu. Hasat dönemlerinin sevinç günü olması gerekirken büyük bir hüzne dönüştüğünü aktaran Barut, "Pamuk hasadı hızla sürüyor ama üreticiler endişeli ve tedirgin. Çünkü bu yıl pamuk üretimi açısından çok olumsuzluk var. Pamukta üretim maliyetleri çok yükseldi, kuraklık yaşandı. Henüz pamuk fiyatları da açıklanmadı. Bu sene 1 kilogram pamuğun üretim maliyeti 27-28 lira bandında seyrediyor. Üreticilerimiz ürünlerini kaça ve kime satacağını bilmiyor" diye konuştu.
"EN BÜYÜK İHANETTİR"
Pamuk alım fiyatlarıyla ilgili iktidarı uyaran Ayhan Barut, "Maliyeti gözeterek pamukta 30 liranın üstünde, 35 lira bandında alım fiyatı açıklanması gerekirken maalesef hasat ettiği ürünü çiftçiler tüccara 19-20 liradan satıyor. Yazıktır, günahtır. Bu pamuk üreticisine yapılan en büyük kötülüktür, en büyük ihanettir. 27 liraya maledip 20 liraya satarak üretici bunu sürdüremez. Geçtiğimiz yıllarda Adana'da 3 milyon dekarın üzerinde pamuk ekilirken bu sene 150 bin dekar pamuk ekim alanı oldu. Karşılığında 70 bin ton pamuk rekoltesi bekleniyor ancak üreticilerimiz tedirginlik içinde" şeklinde konuştu.
"DESTEK DEDİLER, DESTEK MİKTARINI DÜŞÜRDÜLER"
Planlı üretim adıyla tarımsal üretim desteklerindeki yanlışa dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Pamuk üreticisi desteklenmesi gerekirken iktidar ve Tarım Bakanlığı yeni bir destekleme modeli açıkladı. Bu üretimi baltaladı. Planlı üretim adı altında tarım ürünlerinde uygulanan prim ödemeleri kaldırıldı, mazot ve gübre desteği neredeyse sıfırlanmıştır. Örneğin pamukta kilo başına 1.6 lira olan prim desteği 3 yıldır aynı kaldı. Bunun 5 lira olması gerekiyordu. Mevcut uygulamada dönüme 500 kilo verim alan çiftçiy 800 lira civarında destek ödemesi yapılırken, maalesef planlı üretim çerçevesinde bu destek 549 lirayı düştü. Başka bir deyişle kiloda 1.6 lira olan prim desteği 5 liraya çıkarılmadığı gibi yaklaşık kiloda 1 liraya geriledi. Bu mu sizin adaletiniz, bu mu sizin çiftçiye reva gördüğünüz? Pamuk üretimini ve üreticiyi destekleyin, böylece aynı zamanda tüketiciyi de desteklemiş olursunuz!"
"SENEYE EKMEYECEĞİZ ARTIK"
Pamuk üreticisi Celal Songur da, "Bu yıl pamuk ektik, ama maalesef ekmez olsaydık. Çünkü tarım politikası çok yanlış. Pamukta üretim maliyeti 27-28 lira bandıyken fiyat 20-21 lira bandında gidiyor. Gidişat kötüye gidiyor. Üreticiler üretim alanlarını bırakıp yevmiye ile başka yerlere giderek çalışmaya başladı. Mazot, ilaç ve gübre gibi girdiler artarken son 3 yıldır pamuk fiyatı aynı kalıyor. Bu iyi değil. Milleti çiftçilikten bezdirmeye mi çalışıyorlar, yoksa başka bir planları mı var bilemiyoruz" açıklamasında bulundu. Karataş Ovası'nda 100 dönüm alanda pamuk üreten çiftçi Kadir Çetin ise, "Maliyetler yüksek. Zararına satıyoruz pamuğu. Seneye ekmeyeceğiz artık" dedi. Ziraat Mühendisi Selçuk Emlik de, "Bu sene çiftçilerin hiçbir ürünü para etmedi, pamukta maliyet 27-28 lirayken ürün fiyatı 19-20 lira bandında. Çiftçi zararda. Bundan biz de endişe duyuyoruz. Hükümetten destek eli bekliyoruz" diye konuştu.