ÇELİK: “TÜRKİYE LAİK DEĞİL, LAİK OLMALI”

Meydan Cemevi’ndeki aşure etkinliğinde konuşan Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği Başkanı Kemal Çelik, “Türkiye laik değil, laik olmalı” dedi.

Gündem Yayın: 01 Ağustos 2023 - Salı - Güncelleme: 01.08.2023 10:50:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Adana’daki alevi kültür derneklerinin ortak girişimiyle Meydan Cemevi’nde aşure lokması etkinliği düzenlendi.

Aşure etkinliğine Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, CHP Adana Milletvekilleri Dr. Müzeyyen Şevkin, Burhanettin Bulut, Orhan Sümer, CHP Seyhan İlçe Başkanı Ramazan Atikaslan, TÜED Adana Şube Başkanı Ali Vurankaya, Nacarlı Kaşlıca Alevi Kültür Derneği Başkanı Feyzullah Sönmez, Adana Pirsultan Abdal Derneği Başkanı Mürşit Pur, Adana Tahtacılar Kültür Derneği Başkanı Hüseyin Şapkalı, Kuyumcular Alevi Kültür Derneği Başkanı Halil Budak ve çok sayıda can katıldı.

Programın açılış konuşmasını Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği Başkanı Kemal Çelik yaptı. Madımak Oteli’nin kendileri için sembol bir bölge olduğuna vurgu yapan Başkan Çelik, “O diri diri, devletin gözleri önünde sekiz saat boyunca müdahale edilmeden 14 yaşında barışa semah dönen çocuklar, gazeteciler, yazarlar bu ülkenin aydınlık yüzleri göz göre göre yakıldı. Sekiz saat boyunca devletin askeri, polisi seyretti. Bu acı biter mi? Diner mi? Dinmez” şeklinde konuşarak, her Alevi’nin nerede bir insan hayatı sonlandırılıyorsa orada mutlaka itiraz etme hakkını kendinde bulmasını ve itiraz etmesini istedi.

“CUMHURİYETTEN ÇOK ŞEY BEKLEDİK”

Türkiye’de laikliğin anayasal kağıtlar üzerinde yazılı durduğuna işaret eden Başkan Çelik, “Laikliğin gerçek anlamında yaşama uyarlanmadığını biliyoruz. Biz de diyoruz ki, ‘Türkiye laik değil, laik olmalıdır. Laiklik mücadelesini de yine biz Aleviler sonuna kadar mücadele ederek vereceğiz. Sorunlarımız devasa değil. Bir günde çözülebilecek sorunlardır. Parlamentoya bir önerge verilir, çözülür. Ama bin yıldır çözülmedi. Biz Aleviler Cumhuriyet’ten çok şey bekledik. Ümmet olmaktan kurtulup özgür birey olacaktık. Hayalimiz buydu. Cumhuriyetin kurucu üyeleriyiz. Cumhuriyet’in isminde de payımız büyüktür. Ancak Cumhuriyet için ödediğimiz bedeller Cumhuriyette hak ettiğimiz değeri bize vermemiştir” diye konuştu.

“BİZ, BURADA KALACAĞIZ”

Devletin her kesiminden alacakları olduğunu iddia eden Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği Başkanı Kemal Çelik, “Hukukta alacağımız var. Adalette alacağımız var. Ancak kan ve can alacağımızdan pirlerimiz bize kini, nefreti, garazi, intikam alma hırsını öğretmemiş. Bize barışı, sevgiyi, kardeşliği, hoşgörüyü, bu ülkenin insanıyla yan yana durmayı öğretmiş. Bundan dolayı biz barıştan yanayız. Kardeşlikten yanayız. Özgürlükten yanayız. Bu ülke bizim. Başka gidecek bir ülkemiz yok. Başkaları gidebilir. Güle güle gitsinler. Biz burada kalacağız” şeklinde sözlerini tamamlayarak, haklarını ve hukuklarını sonuna kadar savunacaklarının garantisini verdi.

Daha sonra, semah gösterisi düzenlendi. Akabinde misafirlere aşure ikram edilerek program sonlandırıldı.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.