“ÇÖPLÜK KALKACAK, SARIÇAM KALKINACAK”

9 Temmuz 2023 Pazar günü saat 17.00 da Sarıçam Çöplüğü karşısındaki alanda, Sarıçam merkezli dernekler ve Sarıçam ilçesindeki muhtarların ortaklaşa düzenledikleri, “Çöplüğün kaldırılması” programı düzenleniyor.

Gündem Yayın: 04 Temmuz 2023 - Salı - Güncelleme: 04.07.2023 23:59:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 7 dk.
Google News

Her ne kadar eskiden “Sofulu Çöplüğü” olarak vahşi depolama alanı olan yere 2008 yılında Katı Atık Bertaraf Tesisi yapılmış ise de bu durum “ÇÖPLÜK” gerçeğini değiştirmemektedir.

Çöplüğün bulunduğu alan, 1880  dönümlük  dev bir  alan ve burasının tapusu, Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait.

2008 yılında yönetimde bulunan Adana Büyükşehir idaresi, bu yeri bedelsiz olarak 30 yıllığına ITC firmasına veriyor. Deyim yerindeyse; “Al sana geniş bir arazi. Buraya çöpten elektrik üreten bir tesis kur. Bu tesisin ham maddesi olan çöpü ben vereceğim. Üstüne verdiğim her çöp için ton başına 4,5 USD+KDV sana para vereceğim. Sen buradan enerji üret sat üste para kazan." ( Sözleşmenin 5 ve 9. Maddeleri)

Şimdi burada düşünmek gerekiyor. Tesisin kullanıldığı alan 300 dönümü geçmiyor ve ITC firması yabancı ortaklı dev bir şirket. O dönemin Büyükşehir yöneticileri, dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen böylesine büyük avantajlı bir sözleşmeyi neden yapıyor?

Benzer sözleşmelerde 10 yıl, ya da en fazla 20 yıl iken burada neden 30 yıl ve bu süre de geçici kabul tarihinden başlamak üzere yapılıyor.

Benzer sözleşmelerde böylesine bir tesiste üretilen enerjiden belediye pay alıyor ve ayrıca verdiği çöp için de para alıyor. Çünkü çöp, enerji üretimi için hammadde niteliğinde  

Bizim idarecilerimiz,  böyle bir tesis için dünyanın en geniş arazisini tahsis ediyor.  Belediyelerce getirilip teslim edilen çöpün (hammadde)  tonu başına firmaya para veriliyor  ve firma ayrıca ürettiği elektriği de devlete satıyor.

Tüm bu gerçekler ortada iken maalesef yerel ve merkezi yöneticilerimiz bu güne kadar sessiz kalmayı tercih etmişler.

Çöplüğün” kaldırılması  için bugüne kadar bir çok dernek, kişi ve oluşum çeşitli girişimlerde bulunmuş, eylemler yapılmış, davalar açılmış, açıklamalar yapılmıştır.

Sarıçam ilçe olduktan sonra ilk belediye başkanı olan ve halen Adana Milletvekili Sayın Ahmet ZENBİLCİ döneminde, 05.06.2013 Tarih ve 48458490-301-05/27 Sayılı Kararı ile  Sarıçam Belediye Meclisi Çöplüğün kaldırılması için karar almıştır. 2014 Seçimleri sonrasında Sarıçam Kent Konseyi Kurucu Başkanı olarak benim başkanlığımda Sarıçam Kent Konseyi de “Çöplüğün” kaldırılması için karar almıştır. 

Alınan kararlar, iyi niyetli tüm çabalar ve eylemler maalesef bugüne kadar bir sonuç vermemiştir.

Peki, bu zamana kadar, bunca eylem ve çabalara rağmen  “Çöplük” buradan kalkmadı da şimdi neden kalksın?

Şimdiye kadar birçok program yapılmış netice alınamamış! Neden bir program daha yapıyorsunuz?  diyenler çok.

Evet haklılar.

Şimdiye kadar yapılan eylemler, basın açıklamaları, programlar ve hatta davalar hep

Halk ve çevre sağlığı” gerekçe gösterilerek yapıldığı için sonuç alınamadığını düşünüyorum.

Çok üzülerek ifade etmeliyim ki, ülkemizde “Önce sağlık” değil, “Önce Para” anlayışı hakim.

Bu sefer biz de, “RANT” diyoruz.

Bu “Rant”, sadece etraftaki apartmanların, iş yerlerinin, emlakçıların, arsa stokçularının rantı değil.

Bu “Rant”; Sarıçam’ın, Adana’nın ve ülkemizin yararın olan bir “Rant” dır.

Düşünün, bu “Çöplük” kaldırıldığında, bu alan daha önce vahşi depolama alanı olduğu için çok katlı betonarme yapılar yapılamayacak. Burası 1880 dönümlük tek parça büyük bir alan, Türkiye’nin en büyük “Millet Parkı” yapılarak, hemen etrafındaki, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve yeni stadyum nedeni ile park içine “Uzay Merkezi” yapılabilir, bu yerin yüksekliği, Torosların havasını hemen doğrudan alması ve baraj gölüne yakınlığı nedeni ile  Türkiye’nin en büyük “Millet Parkı” içindeki yürüyüş ve koşu parkurları ile antrenman ve çeşitli etkinlikler için merkez olacaktır. Sadece Sarıçam için değil, Adana’daki tüm emeklilerin vakit geçireceği “Millet Kıraathanesi” nin de olacağı böyle bir Sarıçam’a Türkiye’den ve dünyadan  saygın oteller ve markalar gelecek ve bu sayede Adana’nın istihdam oranı artacaktır. Böylesine bir dönüşüm, Sarıçam için, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan seviyesini arttırarak adeta SÜPER LİGE çıkartacaktır.  

Çözüme odaklanmamız gerekirse; Bu “Çöplüğü” buraya siyasi irade koymuş ve ancak siyasi irade kaldırabilecektir. Biz bunun farkında ve bilincindeyiz.

Çöplüğün” kaldırılması için belediye meclisi kararı alarak bu dertten yakınan ve durumu en iyi bilen Adana milletvekilimiz Sayın Ahmet ZENBİLCİ, bugün ÇÖZÜM makamındadır. Kendilerinden bu konuda öncü rol oynayarak, Sayın Bakan ile bizleri görüştürüp çözüme katkı sunmasını bekliyoruz. 

Her ne kadar, “Çöplük” alanı Adana Büyükşehir Belediyesinin tapulu yeri olsa da, gerek, Çevre ve insan sağlığı, gerekse şehircilik ilke ve hedefleri ve gerekse de sosyal ekonomik ve kültürel yönden bu tesisin buradan kaldırılması elzemdir. Bu konuda merkezi yönetimin kararı yerel yönetimi bağlayacaktır.

Bu “Çöplük” alanında kanunların ve hukukun da bertaraf edildiğini belirtmeliyiz. Şöyle ki; burada bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi, Adana Büyükşehir Bleediyesince GSM Ruhsatına tabi bir yerdir. GSM Ruhsatlı yerlerin en az 1.000 m yakınında yerleşim yeri, okul, yurt konut, iş yeri olamaz (Katı atık Kontrol yönetmeliği M:24)

Bu “Çöplük” tesisin hemen 150 m karşısında apartmanlar var. 300 m yakınlıkta 5.000 Öğrencilik Alparslan Türkeş BTÜ, 200 m yakınlıkta 1.500 Kişilik Kutul Amare Öğrenci Yurdu var. 1500 m yakınlıkta 33.000 kişilik yeni stadyum var.

Son 5 yılda doğrudan çöplükten etkilenen ve 2 Km alan içine kalan 30.000 yeni konut yapıldı.

Kısaca Ülkenin geleceği gençler, çocuklar, sporcular ve 200.000 nüfus  çöplüğün göbeğinde kalmış durumda

Bu konuda Adana’mızın tüm siyasi parti il başkanlarını, Adana’mızın tüm  ileri gelenlerini  ve milletvekillerimizi en azından bu konuda birlik olmaya davet ediyoruz.

Bu amaçlarla, 9 Temmuz Pazar günü Saat 17 de Çöplük karşısında yapacağımız programa tüm halkımız davet ediyoruz.

ÇÖPLÜK KALKINSIN SARIÇAM KALKINSIN

                                                                                               Adana Aydınlar Ocağı Başkanı

                                                                                                           Av. Yusuf ÖZER

 

 

 

Yorumlar (1)
08.07.2023 15:19
Sarıçamin sağlıklı bir kente dönüşmesi için kesinlikle kalkması lazım ve inşAllah da kalkar
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.