KADİRLİ DEVLET HASTANESİ’NDE KAFATASI AMELİYATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Kadirli Devlet Hastanesi’nde trafik kazası sonrası parçalı kafatası kırığı olan ve kemiği geri yerine konulamayan E.P. adlı hastaya başarılı kafatası ameliyatı gerçekleştirildi.

Sağlık Yayın: 06 Eylül 2024 - Cuma - Güncelleme: 06.09.2024 10:13:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Osmaniye’nin Kadirli İlçesi Devlet Hastanesinde Opr.Dr. Saygı Uygur ve ekibi tarafından kemik çimentosu ile kafatası ameliyatı gerçekleştirildi.

Ameliyatı yapan Opr.Dr. Saygı Uygur, “Kranioplasti ameliyatları; travma, kanama, tümör gibi nedenlerle kafatasının bir kısmının çıkarılıp aynı operasyonda geri yerine konulmasının mümkün olamadığı durumlarda ilk ameliyattan en az 6 ay sonra uygulanır. Bu ameliyat esnasında kafatası kemiğinin korumasından yoksun olan beyin dokusunun korunmasının yanı sıra hastanın ameliyat sonrası estetik görünüşü de göz önüne alınmaktadır” dedi.

Uygur şunları kaydetti:

“Kafa travmaları ve kafatası ameliyatları sonrasında kafatası kemiğinde kayıplar oluyor. Bu kayıplar nedeniyle hasta, beyni kemik dokusunun korumasından mahrum bir şekilde yaşıyor. Travmadan 6 ay sonra kemik dokusunun üzeri titanyum bir plakla kapatılıyor. Bu plak kafatasının doğal yapısına uygun olmadığı için kafa görünüşü bozuluyor ve estetik ve psikolojik bir sorun ortaya çıkıyor. Standard uygulamada eksik kafatası dokusu titanyum plaklarla veya el ile şekillendirilmiş kranioplasti çimentosu ile kapatılmaktadır. 3 boyutlu kranioplasti tekniğinde ise hastanın ameliyat öncesinde çekilen tomografi tetkikleri bilgisayar ortamında 3D programlar aracılığıyla işlenerek kişiye özel, birebir kendi kafatasının eğimlerine sahip tasarım oluşturmakta ve bunun kalıbını çıkarmaktayız. Kalıbın tasarımını hiçbir dış destek almadan tamamen kendim yapmaktayım.”

3D kranioplasti tekniğiyle hem standard titanyum plakların beyne olan baskısının, hem de olumsuz estetik sonuçlarının önüne geçmiş olduklarını ifade eden Opr.Dr. Uygur, “Türkiye’de sayılı devlet hastanesinde uygulanan bu yöntemi Mersin Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim dalındaki hocalarımın da desteğiyle Mersinde ilk kez yapmıştık. Kadirli Devlet Hastanesi’ndeki ilk hastamız da trafik kazası sonrası parçalı  kafatası kırığı olduğundan kemiği geri yerine konulamayan bir hastaydı. Osmaniye’de bu ameliyatı ilk kez yapmış olmak ve Osmaniye halkına fayda sağlayabilecek olmak beni çok mutlu ediyor. Amacımız ülkemize ve kentimize faydalı olacak yöntemleri hastalara ulaştırmaktır” dedi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.