KARSLIOĞLU; GENÇ DAİMFED MUHTEŞEM BİR PROJE
Karslıoğlu, “Öncelikle Genç DAİMFED Projesi çok önemli ve biz bu projeyi çok önemsiyorum. Hem yeni mezun olan mühendis kardeşlerimizi istihdam edebilmek, hem de o genç beyinlerin federasyonumuzdaki yapıya büyük katkısı olacağına inanıyorum" dedi.
DAİMFED’in kurulduğu günden bugüne kadar birçok projeyi hayata geçirdiğini ve daha iyi projelerle sektörü ayakta tutmak için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını belirten Karslıoğlu, “Öncelikle Genç DAİMFED Projesi çok önemli ve biz bu projeyi çok önemsiyorum. Hem yeni mezun olan mühendis kardeşlerimizi istihdam edebilmek, hem de o genç beyinlerin federasyonumuzdaki yapıya büyük katkısı olacağına inanıyorum. En önemli meselede, gençlerin henüz okul bitmeden sonradan nasıl iş bulacağım, nasıl istihdama gireceğim, nasıl kendimi yetiştireceğim endişesini ortadan kaldırarak, kendilerine özgüven depoluyoruz. Genç DAİMFED, muhteşem bir proje. Biz bu projeyi yıllardır dernek dönemimizde yani AKAMDER ve AYAMDER’de yapıyorduk. Müteahhitler Birliği’ndeki kardeşlerimizle birlikte, Adana olarak bu çalışmaları ve uğraşımızı veriyorduk” şeklinde konuştu.
KARADENİZ LOBİSİNİN DNA’SINI BİLİYORUZ
Nüfus yoğunluğu ve ticari potansiyeli anlamında Adana’nın bölgenin lideri olduğunu ve bir bakıma ağabeyi konumunda olması gerektiğini ifade eden Genel Başkan Karslıoğlu, “Bölgemizde yapılaşma çok zor oluyor. Karadeniz yapılaşmasını örnek almamız gerekiyor. Onları ben aslında yürekten kutluyorum. Her platformda eleştiriyorum ama eleştirim aslında kutlamak. Bakıyorsunuz Ankara’da 150 Genel Müdürün 143’ü Karadenizli, 135’i Trabzon Of’lu. Anadolu yapılanmasında bunu bizler sağlayamıyoruz. Bunu sağlayabilmenin yöntemi de; yerelde her sektör kendi başına bir topluluk yaratıp lobi oluşturması gerekiyor. İçimizde iki dönem Aladağ Belediye Başkanlığı yapmış olan meslektaşımız, duayenimiz Mustafa Akgedik Bey var. Kendisi de bu fikirlerimize katılacaktır. Yani bizlerin lobi oluşturmamız gerekiyor” diye konuştu.
“TİMKON GELİYOR
Karslıoğlu sözlerine şöyle devam etti, “DAİMFED olarak Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye, Mersin, Adana, Malatya, Kuzey Kıbrıs, Nahçıvan şubelerimiz var. Önümüzdeki süreçte de Antalya Mimar Ali Gözükara öncülüğünde şubemiz açılacak. Bizim esas büyük hedefimiz ODA olmak Ve TİMKON’u Kurmak. DAİMFED olarak ODA olmak için elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz. Biz ODA olmadığımız müddetçe bu sektörün sorunlarını bu tip sivil toplum örgütleriyle çözemeyiz. Buralar yaptırımı olan kuruluşlar değil, yaptırımı olan kuruluşlara geçmemiz gerekiyor. Her zaman dile getiriyoruz, berberlerin kasapların birer odası var ama biz o odayı istemiyoruz. Biz böyle bir yapılaşma istemiyoruz. Onlar da Ticaret Odası’na, Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na bağlı çalışıyor. Biz Ticaret Odası ve Sanayi Odası kisvesinde Müteahhitler Odası’nın oluşmasını istiyoruz. Yani hem sicil altına alınması, hem de yaptırımı oranın yapması gerekiyor. Bu konuyla alakalı araştırmalarımız 1973 yılında Meclise sunulmuş bir yasa teklifi var ama bu teklif öyle kalmış. Aradan 51 yıl geçmiş, 51 yıl sonunda DAİMFED bunun örtüsünü kaldırıp, hedefe doğru ilerlememiz gerekiyor. Bunun yöntemi ise önce dernekleşmekti. Adana bu birlikteliği sağladı. Sonra federasyonlaşmaktı, bunu da sağladık. Şimdi bölgemizde yine Kadircan Bey’e çok büyük görev düşüyor. Doğudaki kuracağımız ve kurulmuş olan Müteahhit Birliklerinin federasyonlaşmasını sağlayacak. Doğudan bir federasyon başkanı çıkaracağız, biz de Adana ve Mersin olarak iki federasyon buradan çıkacak, üçüncü federasyon da konfederasyona gidebiliyoruz. Uzun bir süreç ama ODA’ya varmanın hedefi budur. Resmi bir ODA haline geldiğimiz zaman, nasıl kurduysak bunların hepsini törenle fesih etmemiz gerekiyor. Hedefe ulaştıktan sonra hem dernekleri, hem federasyonları, hem de müteahhit birliklerini fesih edeceğiz. Ben inanıyorum ki, DAİMFED en kısa zamanda ODA kapsamına alınacak” dedi.
“YAPILARIN ÖMÜR BOYU GARANTİLİ OLMASINA RAZIYIZ” ANCAK…
Sektörün ve müteahhitlerin sorunları çok fazla olduğunu vurgulayan Karslıoğlu, “Yap-Sat yapan kardeşlerimiz ne kadar bu işten sorumlu olduklarını bilmiyorlar. Kimi rivayete göre 25 yıl, kimi rivayete ahirette de sorgulanabiliyorsunuz. Ölenler sorgulanıyor buna sözümüz yok elbet ama kalanlar da burada sorgulanıyor. Kalan evlatları mahkemede her türlü sorgulanıyor. Bir kere biz bu durumu federasyon olarak başarabiliriz. Önümüzdeki süreçte bizler bir yapı için ömür boyu garanti verebiliriz. Devletimiz de bunun ucundan tutacak ve o yapıyı sürekli kontrol altında tutacak. Yapıların kolon denetlemesi yapılabilir, belediyeleri görevlendirebilir. Makine Mühendisleri Odası nasıl her zaman asansörleri kontrol ediyorsa, her yıl denetimden geçirilen binalardan sonra biz ömür boyu garantiye razıyız” ifadesini kullandı.
“İNŞAATI TAMAMLAMA SİGORTASI ZORUNLU OLMALI”
DAİMFED olarak, inşaatı tamamlama sigortasını gündeme getirdiklerini ve bu konunun son derece önemli olduğunu belirten Karslıoğlu, “Müteahhittin kaçması, hayatını kaybetmesi, iflas etmesi konusunu rafa kaldırmak istiyoruz. Türkiye Sigorta yetkilileriyle görüştük, projeyi sigorta şirketine veriyoruz, takibini onlar yapıyor. Trafikte nasıl kasko varsa, bizler de inşaatı tamamlama süresini kaskoya benzetiyoruz. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaatı tamamlama sigortasını yüzde 10’nuna kadar istiyor. Biz bunun yüzde 100’e çıkartılmasını istiyoruz. Biz vatandaşlara diyoruz ki, müteahhit size düşen payı 80 metrekare veriyorsa, siz 78 metrekare anlaşın ve tamamını müteahhit ödesin diyoruz. Yarısını müteahhit, diğer yarısını vatandaş ödeyecek. Vatandaşlarımız da buna çok sıcak baktı. Adana’da bütün toplantılarımızda artık müteahhit gittiği zaman inşaatı tamamlama sigortası yaptır demeye başladı. Bu sigorta sistemi müteahhitlik sektöründe de zorunlu hale gelsin istiyoruz. Böylelikle inşaat bitene kadar herkesin içi rahat olur.
“KALİFİYE ELEMAN SORUNU DIŞARIDAN ELEMAN GETİRMEKLE ÇÖZÜLMEZ”
DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, özellikle sektörün kalifiye eleman sıkıntısının çok fazla olduğunu dile getirdi. Karslıoğlu, “Federasyon olarak Adalet Bakanlığı ile aramızda protokol imzaladık. Terör ve yüz kızartıcı suçlar hariç, mahkûmlara (bay-bayan) eğitim vererek hem kişileri topluma, hem de sektöre eleman kazandırıyoruz. DAİMFED olarak ceza evlerinde hükümlü ve yükümlü bulunan, sosyal proje hedeflerimiz çerçevesinde terör ve yüz kızartıcı suç harici olan kardeşlerimize, tespit ettiğimiz 16 meslekte eğitim vererek, bu konulardaki "Kalifiye Elaman" eksiğimize önemli katkı koymak istiyoruz. ‘Mesleğim Elimde’ projesini Adana Cumhuriyet Başsavcılığımız ile başlattık. Cezaevlerinden 2 bin 300 hükümlü tespit edildi. Federasyonumuza bağlı diğer iller ile bu sayıyı 25 bin kişiye çıkaracağız. Sorun dışardan eleman getirerek çözülemez. Bu yanlıştır ve hukuka aykırıdır. Bizim insanımız bize yeter. Sadece soruna sahip çıkmak lazımdır” şeklinde konuştu.
KADİRCAN ESEN: ELİMİZİ TAŞIN ALTINA SEVE SEVE KOYDUK
DAİMFED Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen ise yaptığı konuşmada, ”Bazı noktalarda depremin vermiş olduğu tecrübeleri de sahaya uygulayarak ilerleyen, inşaat teknolojilerini yapılarımıza entegrasyonunu sağlayarak yeni, modern ve daha nitelikli hem şehirler, hem de yapılar oluşturmak amacıyla DAİMFED Malatya Şubesini aktif hale getirdik. Malatya’da bu şekilde topluluğun ciddi bir eksikliği vardı, başkanım ve yönetim kurulu bu eksikliğin farkında olarak bizleri bu göreve davet ettiler ve bizler de seve seve taşın altına elimizi koymaktan çekinmedik. Bizler arkadaşlarımızla beraber Adana merkezde bulunan federasyonumuzla ciddi çalışmalar yapmak ve bu çalışmaları geliştirme noktasında adımlar atmaya başladık. Mayıs ayında DAİMFED Malatya Şube Başkanlığı görevine geldikten sonra, Haziran ayında DAİMFED Malatya Şube açılışını ciddi bir katılımla, ses getirecek düzeyde gerçekleştirdik. Şimdi de çalışmalarımızı yerel gündemde ilerletmeye çalışıyoruz. Bu konuda federasyonumuzun vermiş olduğu destekler için çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
“MALATYA ŞUBEMİZİN DESTEĞİNİZE İHTİYACI VAR”
Kadircan Esen sözlerini şöyle sonlandırdı, “Federasyon başkanımızdan bir istirhamım olacak. Malatya şubemizde özellikle malzeme tedarikinde ciddi sıkıntılarımız var. Esnafımızın çok ciddi sıkıntıları var. Bu konuda ortak çalışmalar yaparak, ticari gelişmelerle Malatya Şubemizi gündeminize alırsanız çok memnun oluruz. Çünkü depremden sonra Malatya’da üretim yapan bazı bloklarımızda üretim yaptı, fakat pazarlama noktasında sıkıntı yaşayan yerler var. Bazı müteahhitlerimizin iş yapma konusunda sıkıntıları olmuştu. Proje gurubu bundan en az etkilenen gurup oldu. Çünkü şu an Yerinde Dönüşüm çalışmaları devam ediyor, onların projeleri oluşuyor. Bu konuda ticari çemberde bir gelişme olursa, Malatya şubemizi de bu şekilde gündeminize alırsanız arkadaşlarım adına çok memnun oluruz. Bu güzel organizasyon ve göstermiş olduğunuz ev sahipliğiniz için öncelikle Genel Başkanımız Mustafa Karslıoğlu’na, değerli yönetimine ve üyelerine teşekkür ediyorum” dedi.
Toplantının sonunda her iki heyet hatıra fotoğrafı çekildi ve günün anısına hediyeler takdim edildi.