YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATI AĞUSTOS’TA YÜZDE 36 ARTIŞLA 213 MİLYON DOLARI AŞTI

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, Türkiye’nin ağustos ayında 213,4 milyon dolar yaş meyve sebze ihraç ettiğini açıkladı.

Ekonomi Yayın: 09 Eylül 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 09.09.2024 10:52:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Geçen yılın aynı dönemine göre yaş meyve sebze ihracatında yüzde 36 oranında artış sağlandığını belirten Başkan Ferhat Gürüz, dış satım hacminde en güçlü performansı Irak, Suriye, Fransa, İsviçre ve Polonya pazarlarında elde ettiklerini söyledi.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin ağustos ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 31 artışla 79,7 milyon dolar ihracata imza attığını vurgulayan Başkan Ferhat Gürüz, Türkiye geneli sektör ihracatına yüzde 37 oranla en güçlü desteği verdiklerini bildirdi.

“En çok şeftali, incir ve üzüm ihraç ettik”

Başkan Ferhat Gürüz, “Türk yaş meyve sebze sektörü ağustos ayında 257 bin 529 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdik. Söz konusu dönemde en çok ihraç ettiğimiz ürünlerde şeftali, incir ve üzüm ilk üç sırada yer aldı. Şeftalide yüzde 47 artışla 42,2 milyon dolar, incirde yüzde 164 artışla 35,5 milyon dolar, üzümde yüzde 13 artışla 28,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Ağustos ayında ihracat hacminde en yüksek performansı patates, erik ve karpuzda ortaya koyduk. Patateste yüzde 3 bin 763 artışla 3,5 milyon dolar, erikte yüzde 554 artışla 7 milyon dolar, karpuzda yüzde 295 artışla 6,3 milyon dolar ihracat değerine ulaştık.” dedi.

“Lider pazarlarımız Rusya, Irak ve Almanya”
Ağırlıklı olarak Avrupa Birliği, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Orta Doğu ülkelerine yaş meyve sebze ihraç eden Türkiye’nin ağustos ayında en yüksek değerlere Rusya, Irak ve Almanya pazarlarında ulaştığını kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, ihracat hacminde Irak, Suriye, Fransa, İsviçre ve Polonya pazarının ivmelendiğini söyledi. Başkan Ferhat Gürüz, “Yılın 8’inci ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde yüzde 24 artış ve 46 milyon dolar değer ile Rusya birinci, yüzde 161 artış ve 35 milyon dolar değer ile Irak ikinci, yüzde 24 artış ve 29 milyon dolar değer ile Almanya üçüncü sırada yer aldı. İhracat hacminde sağladığımız artışlarda Irak’ın ardından yüzde 151 artış ve 2,8 milyon dolar değer ile Suriye, yüzde 124 artış ve 2,1 milyon dolar değer ile Fransa, yüzde 117 artış ve 2 milyon dolar değer ile İsviçre, yüzde 116 artış ve 6,9 milyon dolar değer ile Polonya geldi.” diye konuştu.

“Yaş Meyve Sebze ve Narenciye Kümelenmesi UR-GE Projesi’nde tempo artırdık
Türk yaş meyve sebze sektörünün koordinatörlük ve sekretarya hizmetlerini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin hem üretim hem de ihracat kulvarında yaşanan sorunlara etkin çözümler sağlamak amacıyla çok yönlü çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, üye firmaların uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmak amacıyla hayata geçirdiği Yaş Meyve Sebze ve Narenciye Kümelenmesi UR-GE Projesi’nde tempo artırdığını söyledi.
UR-GE projesi özelinde 42 firmanın katılımıyla “Hedef Pazar ve Müşteri Bulma” eğitimi gerçekleştirdiklerini kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, şunları söyledi: “Projeye dahil olan firmaların ihtiyaç analizi raporunda öne çıkan talepler arasında bulunan “Hedef Pazar ve Müşteri Bulma” eğitimi yoğun ilgi gördü. Yeni pazarlara açılmayı ve Türk yaş meyve sebze sektörünün genel ihracattaki payının artırılmasını hedefleyen projemiz kapsamında katılımcı firmaların temsilcilerine farklı bir bakış açısı kazandırılması amaçlandı. Eğitim boyunca ihracat pazarlamasında rekabet istihbaratı, hedef pazar ve müşteri bulma teknikleri, hedef pazar matrisi hazırlanması gibi konularda teorik bilgiler verildi ve uygulamalı örnekler üzerinden çalışmalar yapıldı.”
Yaş meyve sebze sektörünün ihraç ürünlerinin uluslararası pazarda gördüğü talebi arttırmak için çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini de kaydeden Başkan Gürüz, bu amaçla sektör paydaşlarıyla narenciye sezonu öncesinde değerlendirmelerde bulunmak üzere toplantılar yapmayı sürdürdüklerini söyledi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.