5.5 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM KORKUTTU

Sabah saatlerinde Adana'nın Kozan ilçesinde 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Vatandaşlar, depremle birlikte kendilerini sokağa attılar.

Gündem Yayın: 25 Temmuz 2023 - Salı - Güncelleme: 25.07.2023 09:55:00
Editör - Hüseyin Azar
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre deprem sabah saat 08.44'te gerçekleşti. Mersin, Hatay, Osmaniye, Niğde gibi çevre illerde de hissedilen deprem hakkında konuşan Prof. Dr. Okan Tüysüz, 'daha büyük bir deprem olur mu?' sorusuna yanıt vererek, depremin sığ bir derinlikte meydana gelmesine değindi.

NTV'ye açıklama yapan Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Sığ bir deprem. Sığ olması yüzeyde kuvvetli hissedilmesi anlamına gelir. Çukurova'nın yapısı bu tür depremlerin kuvvetlerini binalara yüksek yansıtır" bilgilerini verdi.


"ENERJİ BİRİKİMİ VAR" 
Beklenen bir deprem olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tüysüz, "Bildiğiniz gibi 6 Şubat’ta iki büyük deprem yaşadık. Bunun batıya doğru bir enerji yüklemesi yaptığını uzun süredir söylüyoruz. Zaten yaşanan artçılar da özellikle Elbistan doğusu ve Çardak civarında yoğunlaşmıştı. Özellikle burada enerji birikimi var. Bu tür depremler olağan. 5.5 orta büyüklükte bir deprem daha önceki depremde hasar almış yapılar varsa onlardaki hasarın bir miktar artmasına neden olabilir. Savrun fayı dediğimiz fay aşağı yukarı Çardak ilçesinden Kozan’a kadar ulaşan ve çok sayıda kollardan oluşan bir fay demek. Bunun üzerinde bir gerilme birikimi vardı ve bu gerilimin bir şekilde boşalması gerekiyordu. 5.5 büyüklüğünde deprem de bunun bir işareti" diye konuştu.


"HAREKETLİLİK UZUN SÜRE DEVAM EDECEK"
"5.5'ten daha büyük bir sarsıntı beklenir mi?" sorusuna cevap veren Prof. Dr. Tüysüz, "Bazı hocalar bu fayın daha büyük bir deprem yaratacağını söylüyorlar. Benim kanaatim bu bölgede daha büyük bir deprem olmayacağı yönünde. Şimdi 6 Şubat depreminin artçıları olasılıkla 1 yıl veya daha fazla sürebilir. Bu depremin 5.5 büyüklüğündeki depremin kendi artçıları da olacaktır. 4- 4,5’e giden dolaysıyla bölgedeki hareketlilik uzun bir süre devam edecek. En az bir yıl o bölgede küçük ve orta büyüklükte çok sayıda deprem göreceğiz. Sığ bir deprem sığ olması yüzeyde kuvvetle hissedilmesi anlamına gelir. Aynı zamanda Adana zayıf bir zemin üzerinde özellikle Çukurova’nın alüvyon türü zeminleri bu tür depremlerin sarsıntısını büyüterek yüzeyde hissettirir" şeklinde konuşarak, 5 büyüklüğünün üzerindeki depremlerde şiddetin yüksek hissedilmesi zeminden kaynaklanan bir olay olduğuna dikkat çekti.
AFAD BAŞKANI SEZER: OLUMSUZ BİR DURUM YOK
Depremle ilgili AFAD Başkanı Yunus Sezer'den de açıklama geldi. Sezer, "Adana ilimiz Kozan ilçesinde saat 08.44’te meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki deprem sonrasında, an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Ekiplerimiz teyakkuz haline geçirilmiştir" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.